7óra7

Színművészeti Egyetemek Miskolcon: SZEM februárban

Színművészeti Egyetemek Miskolcon: SZEM februárban

2013. 07. 07. | 7óra7

Bíít - Dénes Viktor, Ágoston Péter, Szilágyi Csenge, Mikola Gergő Öt napos fesztivál, szakmai fórum és szemle, a Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem közös szervezésében.

A színház kétezer-ötszáz éve folyton megújuló, élő hatásának titka, hogy ötvözni tudja a hagyományt és a progressziót.

A jövő színháza mindig a mai „új formákra”, vagyis a formabontásra épül. A szervezők szeretnék, ha e folyamatnak nemcsak a Miskolci Nemzeti Színház, hanem az ország más régióiból idelátogató nézők is tanúi lehetnének, ezért idén február 5-10. között nemzetközi fesztivált szerveznek az európai színházi egyetemek és akadémiák diákjainak részvételével.

A SZEM, vagyis a Színházi Egyetemek Miskolcon fesztivál programjában olyan vizsgaelőadások, egyetemi műhelymunkák, látványtervek és vizsgafilmek szerepelnek, amelyeket a hallgatók az egyetemi művészeti oktatás részeként készítettek. A SZEM célja „betekinteni” azokba az európai törekvésekbe és trendekbe, amelyek a holnap színházát jellemzik, hiszen a Miskolcon vendégül látott több mint nyolcvan egyetemi hallgató közül fognak kikerülni a következő évtizedek jeles művészei, alkotói is.

A SZEM-nek minden évben lesz egy kiemelt, dédelgetett témája is. Az első fesztiválon ez az emberi test kifejező erejére, a mozgásra, a gesztusokra építő, ún. fizikai színház lesz.

A szervezők remélik, Miskolc – és az ország – nyitott, az újra mindig fogékony közönsége ezt a fesztivált is sajátjának fogja érezni.

A fesztiválon látható lesz a müncheni és a krakkói akadémia 2012-es koprodukciója, a Látogatás, amely az elmúlt évben meghívást kapott a szentpétervári Baltic House Fesztiválra is. A lengyelországi Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia Júliának meg kell halnia című előadásában Júlia szemszögéből mutatja meg Shakespeare szerelmeseinek történetét, az Európában egyedi fizikai- és mozgásszínházi képzést nyújtó svájci színházi iskola pedig az Én vagyok te… című fizikai színházi produkcióval érkezik Miskolcra. A Tadeusz Słobodzianek a Katona József Színházban nagy sikerrel játszott darabját, A mi osztályunkat a bukaresti Színház-és Filmművészeti egyetem hozza el a fesztivál nézőinek, a szarajevói akadémia pedig George Orwell világhírű regénye nyomán készített 1984 című adaptációval mutatkozik be.

A tavasz ébredése

A külföldi vendégek mellett természetesen a magyar színművészeti élet is megjelenik ezen az egyedülálló miskolci szemlén: Alföldi Róbert rendezése, A tavasz ébredése Horváth Csaba rendezése, a Toldi és a a fesztivál nyitóelőadásaként Novák Eszter és Selmeczi György V. éves osztályának Bíít című zenés előadása lesz látható.

Az eredeti nyelven bemutatott előadások magyar és angol nyelvű feliratozással kerülnek színre.

A hat európai város hallgatói egymás munkájának megtekintésével, és a találkozó szakmai workshopjain való részvétellel a fesztivál öt napja alatt megteremthetik egy közös gondolkodás, egy közös munka alapjait, és új megoldásokra találhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr727999307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása