7óra7

Tavasz az Operában

Tavasz az Operában

2013. 07. 07. | 7óra7

Magyar Állami Operaház „A Nagyhét műsorkínálatát a sokszínűség jellemzi, amelyet egyrészt egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, másrészt több egyéb jeles évforduló ihletett” – mondta Ókovács Szilveszter főigazgató. „A program az ünnephez közeledve a könnyedebb műfajoktól a komolyabb, spirituális zenei élményt jelentő produkciók felé ível.”

A programsorozat március 25-én a Beatles 50! koncerttel kezdődött, amelyet 26-án, kedden az Operaház harminc éve ikonikus húsvéti repertoárdarabja, a Parsifal követ, amelyet elsőként a magyarországi történelmi keresztény felekezetek képviselőinek tartott zártkörű főpróbán játsszanak, majd három nappal később a nagyközönség is láthatja. Wagner misztériumjátéka világklasszisokkal kerül színpadra: Gurnemanz szerepében az amerikai Eric Halfvarsont, a karmesteri pulpituson Stefan Solteszt láthatjuk.

Csütörtökön, 28-án Bach Máté-passiójának mendelssohni átirata csendül fel az Operaház színpadán, ez a változat Magyarországon először. A félig szcenírozott szenvedéstörténet igazi különlegességnek ígérkezik – erről a produkció látványvilágát megálmodó M. Tóth Géza, Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező számolt be. „A színpad egész hátterében kifeszített tüllfüggönyre fogjuk kivetíteni azt a hátteret, amely a produkció közben az én közvetlen irányításommal festi majd alá a monumentális muzsikát – mondta a rendező. „Nem mozi-elvárásokat szeretnénk sugallni, hanem a művet kiegészítő vizuális élményt ígérünk, amely az alkotás mise-jellegét, a vallásos szertartásokat, a külső-belső megvilágosodást jelképező gyertyagyújtást idézi majd fel.”

Húsvétvasárnap egy jeles évforduló és egy világklasszis lesz műsoron: a 150 éve született olasz zeneszerző, Pietro Mascagni két műve, a legendás Parasztbecsület és a Messa Di Gloria kerül műsorra, szintén félig szcenírozva, mindkét mű két estén át a nemzetközi hírű karmester, János Ács dirigálásával. Az egész 2013-mas évet meghatározó Verdi-bicentenárium egyik meghatározó eseménye pedig április 6-án lesz, az Operaház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésében. A Verdi-maraton című, egész napos rendezvénysorozat mindenki számára ingyenesen látogatható lesz az Operaházban és az Andrássy úton megépülő szabadtéri színpadon, kizárólag az esti Rigoletto előadásra kell jegyet váltani.

Ókovács Szilveszter végül, de nem utolsósorban felhívta a figyelmet arra, hogy a Nagyhét rendezvényeiből a nemrég újra nyílt Erkel Színház is kiveszi a részét: a héten fut a Primavera13 előadás-széria, amely a vidéki és határon túli zenetagozatos színházak vendégjátékaival várja a közönséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77998861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása