7óra7

Verbatim tánc-színház: Újra a Trafóban a DV8

Verbatim tánc-színház: Újra a Trafóban a DV8

2013. 07. 07. | 7óra7

Can We Talk About This?

A 2011 őszén Ausztráliában bemutatott előadás témája a multikulturalitást érintő jogszabályok, a szólásszabadság, a cenzúra: Salman Rushdie könyveinek 1989-es elégetésétől, Theo Van Gogh holland filmrendező meggyilkolásán át, a Mohammed-karikatúrák körüli 2005-ös botrányig sok esemény történt az utóbbi évtizedekben, amelyek kultúrával, művészettel és a szabadságjogokkal kapcsolatos politikát alakítják.

A DV8 legújabb darabja a kockázatvállalásról (is) szól, kockázatvállalásról a szó fizikai és esztétikai értelmében egyaránt. Lloyd Newson és társulata arra tesz kísérletet, hogy átlépje a tánc és a színház közötti határmezsgyét, hogy méltósággal, egyértelműen, de nem nagy hangon álljon ki a gondolatok és érzelmek szabad áramlása mellett, hogy egyszerre legyen radikális és közérthető, és hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassa üzenetét.

DV8: Can We Talk About This? - promó

1986-os megalapítása óta a DV8 (a név betűszó – az angol deviate, azaz különbözni, az átlagtól eltérni igét rejti) a világ vezető fizikai színházi társulataként szerzett hírnevet. A bő negyedszázados múltra visszatekintő DV8 korábbi előadásai úttörőnek számítottak a brit fizikai színház markáns karakterének és jellegzetes átpolitizáltságának megteremtésében. Lloyd Newson, a társulat alapítójának és művészeti vezetőjének érdeklődésének középpontjában már a 80-as, 90-es évek idején olyan kényes társadalmi kérdések álltak, mint a szexualitás, és ezen belül is a férfiasság – a maszkulin férfi ideál – és a szexuálpolitika problematikája. A mára már közkedvelt témának számító gender-kutatás és a nemi identitás kérdéseinek vizsgálata akkor még gyerekcipőben jártak, a darabok (My Sex, Our Dance; My Body, Your Body) alapjául elsősorban feminista elméletek szolgáltak. Az akkor kitörő AIDS-krízis és az eluralkodó homofóbia különösen aktuálissá tették a DV8 provokatív megközelítését. Newson, soha sem leplezte nemtetszését az absztrakt tánc kiüresedett, számára semmitmondó esztétikájával kapcsolatban – egyenesen a „művészeti formák Prozac-jának” titulálja ezt az irányzatot. Az utóbbi években pedig az angol csoport kifejezetten a dokumentarista stílusú produkciók felé fordult, amelyekhez archív dokumentumokat és élő interjúkat használnak fel – ez így történt a legfrissebb, Can We Talk About This? című előadás esetében is.

A DV8 működésében meghatározó, hogy a csapat nem enged az ún. produkciós kényszernek, projekt-alapú társulatként működnek, melynek darabjait hosszú és alapos kutatómunka előzi meg. Igazi különlegesség, hogy Budapesten válogatást is tartanak: 2013/14-es új projektjükhöz keresnek táncosokat, nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályból.

Az ausztrál származású Lloyd Newson pszichológiai tanulmányokat végzett, majd ösztöndíjjal tanult a London Contemporary Dance Schoolban. Darabjait minden esetben meghatározza pszichoanalitikus látásmódja: hétköznapi történetekből építkezve láttat társadalmi jelenségeket és folyamatokat.

Február 23-án, csütörtökön 18:30-tól a világhírű rendezővel, Lloyd Newsonnal Lévai Balázs szerkesztő-riporter beszélget a Trafó Galériában. Az angol nyelvű beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Figyelem!

Az előadás a társulat kérésére *pontosan* a meghirdetett időpontban, 20:00-kor kezdődik, a nézők pedig már 19:30-tól elfoglalhatják helyeiket a nagyteremben! Későket nem engednek be! Az előadásban meztelenség, durva nyelvhasználat és esetenként morálisan sértő jelenetek is előfordulnak.

>>> Can We Talk About This? - időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr68001175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása