7óra7

Alföldi Róbert: a főváros valótlan adatokkal védi az Újszínházat

Alföldi Róbert: a főváros valótlan adatokkal védi az Újszínházat

2013. 07. 10. | 7óra7

"Az Újszínházban a 2011-es évhez viszonyítva valóban csökkent a nézőszám, de színházban nem szokatlan jelenség, hogy a nézőszámban visszaesés következik be, ha a vezetőváltás profilváltással és a társulat cseréjével jár együtt. Összehasonlításként: Alföldi Róbert 2008. július 1-től lett a Nemzeti Színház kinevezett igazgatója, a teátrumban abban az évben 364 előadást tartottak, a nézőszám 106 ezer volt, Alföldi első »teljes« igazgatói évében, 2009-ben mindkét szám csökkent, az előadásoké 288-ra, a nézőké pedig 93 ezerre" – írta szerdai sajtóközleményében a főváros sajtóosztálya, ezzel próbálva igazolni a Dörner Györgynek adott Újszínház elképesztő nézőszámcsökkenését, az – amúgy is igen alacsony – tavalyihoz képest ugyanis 42%-kal (!) kevesebb bevételt produkált az intézmény. A főváros által fenntartott színházak közül az Újszínház teljesítménye a legrosszabb.

Alföldi Róbert sajtóközleményben reagált a főváros összehasonlítására. Alföldi a közleményben cáfolja a főváros kiadványában szereplő adatok hitelességét, és kijelenti, hogy sem az Újszínház számai, sem az általa képviselt művészi szemlélet semmilyen módon és semmilyen formában nem köthető a Nemzeti Színház eddigi művészi munkájához, működéséhez és szellemiségéhez. A főigazgató jelzi: Budapest vezetése tárgyalásokat folytatott vele korábban az Újszínház átvételéről.

A Nemzeti Színház főigazgatójának sajtóközleményét az alábbiakban közöljük.

A Fővárosi Önkormányzat Kommunikációs Hivatala által kiadott, az Újszínház működésére vonatkozó közlemény összemossa a Nemzeti Színház 2009-es működési számait az Újszínház 2012-es adataival, azt a látszatot keltve, hogy ugyanazok a tendenciák tapasztalhatók mindkét színháznál, és ezzel is igazolja az Újszínház nézőinek harmadával való csökkenését.

Ezt a leghatározottabban visszautasítom.

Kijelentem, hogy az Újszínház által képviselt művészi szemlélet semmilyen módon és semmilyen formában nem köthető a Nemzeti Színház eddigi művészi munkájához, működéséhez és szellemiségéhez. Még a számok tükrében sem.

A közleményben valótlan adatok olvashatóak.

A hiteles tájékoztatás érdekében készséggel a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére bocsátottuk volna a Nemzeti Színház előadás- és nézőszámára vonatkozó kimutatásainkat.

A közleményben megjelentekkel ellentétben a Nemzeti Színház 2008-ban 457 előadást tartott 122 875 néző előtt. Az egy előadásra jutó nézőszám tehát 268,8.

Első teljes igazgatói évemben, 2009-ben 369 előadást tartott a Nemzeti Színház, 108 793 nézőnek. Az egy előadásra jutó nézőszám tehát 294,8-ra nőtt.

Az Újszínház egy előadásra jutó nézőinek száma 2012-ben, a Fővárosi Önkormányzat által kiadott közlemény szerint 186,6 néző.

A nézőszám csökkenése a Nemzeti Színház esetében 2009-ben 11,5 százalék, szemben az Újszínház több, mint 30 százalékos nézőszám-csökkenésével.

A fenti konkrét számok is mutatják, hogy az a hipotézis, miszerint az Újszínház 2012-es mutatói ugyanazokat a tendenciákat tükrözik, mint a Nemzeti Színház általam vezetett első teljes éve, nem állja meg a helyét, hiszen egy színház sikeres működését a számok összefüggésében illik vizsgálni.

A Nemzeti Színház 2009-es jegybevétele az előző évhez képest 12 530 198 forinttal nőtt, egy jegyre átlagban 400 forinttal többet fizetett minden néző. Ugyanezen adatok az Újszínház esetében ennek az ellenkezőjét, drasztikus visszaesést mutatnak az előző évhez képest.

A közleményben olvasható következtetések azért is meglepőek, mert 2012 végén a főváros kulturális vezetése tárgyalásokat folytatott velem arról, hogy a Nemzeti Színház vezetése után vegyem át az Újszínház vezetését, mivel a Főváros is úgy ítéli meg, hogy a színház új vezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezen szándékától a Főváros kulturális vezetése később elállt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927998487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása