7óra7

Új Színház – Pozsgai: az előző vezetés vásárolta a lejárató kampányt

Új Színház – Pozsgai: az előző vezetés vásárolta a lejárató kampányt

2013. 07. 10. | 7óra7

Kodolányi János Földindulás című darabja a Dörner György vezette Új Színház első bemutatója; a darabot Pozsgai Zsolt rendezi, a premiert március 23-án, pénteken tartják. Pozsgai Zsolt kiemelte: Kodolányi Jánost a legnagyobb magyar gondolkodók között tartották számon. Elsősorban a népi-nemzeti írói vonalat képviselte, amely hiányzik a főváros színházi palettájáról, kevés népszínművet tűznek műsorra. Hozzátette: azért választották, mert ez a népszínmű áll a legközelebb a mai kor problémáihoz. "A mostani korszak, a gazdasági, politikai, kulturális közeg hívta elő Kodolányinak ezt a darabját" - tette hozzá.

A színház következő bemutatója Páskándi Géza Vendégség című darabja lesz április 20-án. Pozsgai Zsolt művészeti vezető elmondta: Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című művét is műsorra tűzik, a jövő évad programjai közül pedig Jókai Mór A bolondok grófja és Nyírő József Jézusfaragó ember című zenés játékát említette.

Az előző vezetés vállalása alapján egy Budapestről szóló előadást is létre kell hozniuk, a színdarab szerzője Pozsgai Zsolt, a Szajha és a szörny című darab nyolcadik kerületi történet, egy megtörtént esetet dolgoz fel. Az előadást májusban mutatják be, Kautzky Armand rendezésében, a produkcióban az Új Színház társulata és több vendégművész dolgozik együtt - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A művészeti vezető szólt arról: a színház vezetését átvéve azzal kellett szembesülniük, hogy számos művésznek egzisztenciális félelmei vannak, tartanak attól, hogy a színházban dolgozzanak, félnek attól, hogy később máshová nem hívják őket. "Egyetlen válaszunk lehet erre a történetre az, amit létrehozunk" - fogalmazott Pozsgai, hozzátéve, hogy az Árva Bethlen Kata című produkcióra eladott jegyek és a Földindulás bemutatóját megelőző várakozás igazolja, hogy az a közönség, amelynek dolgozni szeretnének, létezik. "Ez a tematika megszólít egy olyan közönségréteget, amely az ilyen fajta színházat eddig nem kapta meg. Ebből kifolyólag nem kirekeszteni szeretnénk más színházakat, hanem betagozódni egy színházi rendszerbe, olyan helyre, amelyet eddig nem foglalt el senki" - fogalmazott.

Pozsgai Zsolt művészeti vezető, Papp Gyula zenei vezető, Dörner György igazgató

Elmondta, szerzőket, örököseiket, ügynökségeket kerestek fel, hogy játszási jogaikat vonják vissza, illetve ne is adják át az Új Színháznak. Azóta kiderült, hogy a Magyar Narancs két szerkesztője volt az, aki ezt a tevékenységet folytatta - tette hozzá.

Pozsgai Zsolt kifejtette: az Új Színház előző vezetése kötött szerződést az ellenük folytatódó lejárató kampányra a Magyar Narancs című lappal. Mint mondta, a szerződés Dörner György kinevezésének másnapjától január 31-ig szólt. Tehát közpénzből finanszírozott kampányról van szó - hangoztatta.

p{color:white; background:#8c0e0f; padding: 5px 10px}. _Update:_ A Magyar Narancs álláspontja szerint Pozsgai Zsolt valótlanul híreszteli, hogy a lap az Új Színház új vezetése ellen közpénzből finanszírozott lejárató kampányt folytatott volna, és hogy erre vonatkozóan az Új Színház előző vezetése szerződést kötött volna a Magyar Naranccsal. Valótlanság továbbá azt is, hogy a Magyar Narancs című lap két szerkesztője egyes színdarabok szerzőit, illetve az örököseit és a darabok jogtulajdonosait avval kereste volna fel, hogy játszási jogaikat vonják vissza, illetve ne is adják oda az Új Színháznak. A valóság ezzel szemben az, hogy a Magyar Narancs semmiféle, közpénzből finanszírozott lejárató kampányt nem folytatott az Új Színház vezetése ellen, az Új Színházzal erre vonatkozó szerződést nem kötött, és a lap szerkesztői egyetlen szerzőt, örököst vagy jogtulajdonost sem kerestek fel avval, hogy a játszási jogokat vonják vissza, illetve ne adják oda az Új Színháznak.

Földindulás - jelenet az előadásból

Dörner György Eperjes Károly esetleges távozásáról szólva elmondta: március 31-ig kell jelezniük a színészeknek, hogy maradnak-e a társulatnál, a mai napig hivatalosan nem kereste meg egyik színész sem a színház vezetését azzal, hogy elhagyná a társulatot. Az igazgató úgy fogalmazott, ebben a pillanatban mindent megtesznek azért, hogy Eperjes Károly a színház tagja maradjon.

Sajtóhírek szerint a Dörner igazgatóvá választását támogató Eperjes Károly komoly feltételekhez kötötte azt, hogy szerződést hosszabbítson. Mivel ezt nem tolerálta az új vezetés, ezért úgy döntött, hogy a szezon végén elhagyja a társulatot. A Blikk megkérdezte Eperjest is arról: igaz-e, hogy azért nem hosszabbítja meg a szerződését, mert csak három rendezőt fogad el. "Még nem tartunk ott, hogy erről beszéljek. Nincs kiforrva ez a helyzet, ezért ezzel kapcsolatban nincs mit mondanom" - közölte a lappal Eperjes Károly, aki egyébként a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadójaként is dolgozik, az Új Színházból való távozása után pedig teljesen veszprémi feladataira koncentrál.

_Fejlemény:_

>>> A Magyar Narancs kiadója beperli Pozsgai Zsoltot

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr768000965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása