7óra7

Keserű igazság – Várkonyi Zoltán filmje október 23-án a Vígszínházban

Keserű igazság – Várkonyi Zoltán filmje október 23-án a Vígszínházban

2013. 07. 24. | 7óra7

Keserű igazság A mozi az ötvenes évek első felének hiteles kordokumentuma, melynek különlegessége, hogy a leghosszabban betiltott magyar film, mely az ’56-os forradalom előtti hónapokban készült. A film forgatókönyvét a napról napra változó politikai helyzet folyamatosan átírta.

A történet egy erőltetett munkatempójú építkezésen zajlik, melynek képe hűen mintázza az ország akkori munkaszellemét. A cél: gyors és látványos fejlődés rövid időn belül. Az építésvezető hatalomvágya mindenkit eltipor, így az épület hirtelen süllyedése láttán sem állítja le a munkálatokat, aminek következtében halálos balesetek történnek.

Az 1956 nyarán elkészült film bemutatását a forradalom utáni kultúrpolitika nem engedélyezte, így a premiert harminc évvel később, 1986 októberében tartották, a forradalom harmincadik évfordulóján. A film utólagos premierjére – melyet Várkonyi Zoltán már nem érhetett meg – az egykori Filmmúzeum pincéjében került sor, melyen a színészek közül Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós és Sinkovits Imre is megjelentek.

A film forgatókönyvét Kövesi Endre, Várkonyi Zoltán, Nádasy László, zenéjét Fényes Szabolcs és Farkas Ferenc írta. Az operatőr Hegyi Barnabás. Főszereplők: Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós, Ruttkai Éva, Szemere Vera, Molnár Tibor, Sinkovits Imre.

Jegyek 300 Ft-ért kaphatók a Vígszínház pénzárában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547999731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása