7óra7

Véget ért a THEALTER Szegeden – Közönségdíjas a Vaknyugat, Horváth Csaba kritikusdíjas

Véget ért a THEALTER Szegeden – Közönségdíjas a Vaknyugat, Horváth Csaba kritikusdíjas

2013. 07. 31. | 7óra7

Balog József, a fesztivál igazgatója szombaton este a szegedi Régi Zsinagóga előtt megköszönte mindenkinek, nézőknek és résztvevőknek egyaránt a csodálatos kilenc napot, amit együtt töltöttek. A záróünnepséget helyettesítő rögtönzött beszéd keretében bejelentette: a huszonhárom éves, "komollyá vált" fesztivál elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy elismeréseket adjanak át. Nézői díjjal jutalmazták a közönség egyik tagját, Lencsés Gyulát, aki a kezdetek óta jár a fesztiválra, "civilben" szociológus, tanár. A legnépszerűbb előadás elismerését, a közönségdíjat az Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád Gothár Péter rendezte Vaknyugat című előadása kapta meg, amelyet csütörtökön játszott teltházas előadásban a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában Rétfalvi Tamás, Ficza István, Alföldi Róbert és Mészáros Piroska. A fesztivál kritikusdíját Jászay Tamás és Proics Lilla kritikusok Horváth Csabának ítélték, aki a fesztivál díszvendégeként egyhetes mozgáskurzussal, illetve a programba meghívott A nagy füzet (Forte Társulat – Szkéné Színház) és a Toldi (Színház- és Filmművészeti Egyetem) előadások rendezőjeként volt jelen a 23. THEALTER-en. Az elismerést egy plüssből készült nyúl jelképezi.

A fesztivál lezárásaként Balog József tett egy lépést hátrafelé.

Balog József tett egy lépést hátrafelé

9 nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 25 alkotócsoportja mutatkozott be a 23. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon. A fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: több mint 60 eseményt kínáltak az ide látogatóknak, de mindössze a programok egyharmadára kellett belépőjegyet váltani. Várakozásaik beigazolódtak: több előadást meg kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően, és az ingyenesen látogatható programok magasabb aránya ellenére az átlagos jegybevételt 24%-kal, a nézőszámot 28%-kal tudták növelni az elmúlt évhez képest.

Zsedényi Balázs, a közönségdíjas Vaknyugat produkciós vezetője

A találkozó programjában 4 premier – ebből 2 ősbemutató –, három műhelybemutató, valamint a szegedi Metanoia Artopédia magyarországi premierje szerepelt, a produkciók közül 4 csak Szegeden volt látható, a fesztivál ideje alatt. 5 olyan produkciót is kínáltak – határon túli magyar és külföldi alkotók tolmácsolásában – amellyel Magyarországon csak itt találkozhatott a szakmabeli és a laikus közönség. A színházi előadások mellett ingyenes és nyitott mozgástréninggel, kiállítással, szabadtéri és szakmai programokkal, koncerttel várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 22 önkéntes volt a szervezők segítségére.

A színházi programok keresztmetszetet adtak a szegedi, illetve szegedi kötődésű alkotók munkáiról, és a közönség a Déli Vonal szellemében vendégül látott külföldi alkotók mellett bepillantást nyerhetett több határon túli magyar műhely munkájába is, valamint találkozhatott a hazai független szcéna legjobbjaival, fontos előadásaival. A találkozó idején tette közzé a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díja jelöltjeinek listáját. A fesztiválon két alkalommal is látható volt a THEALTER idei díszvendége, Horváth Csaba rendezésében A nagy füzet című előadás, amely három kategóriában – a legjobb előadás, a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene – esélyes a rangos elismerésre.

Lencsés Gyula, néződíjas

A fesztivál záró napján tartották Theo Herghelegiu: Tündéri című minimál-szürreál musicaljének ősbemutatóját. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a fesztivált szervező szegedi MASZK Egyesület és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában készült, és ősztől Aradon és Békéscsabán is látható lesz.

Első alkalommal rendezték meg a nagy sikerű műhelybemutatóval záruló Tea for Two tánckurzust, melyet Horváth Csaba és Juronics Tamás koreográfusok vezettek.

A fesztivál egyik legfontosabb és legvidámabb műhelye a Játszani is engedd! projekt nyitó eseménysorozata volt a szegedi Roma Tanodában. Az egyhetes együttlétet műhelybemutató zárta, a közös alkotásnak gyerekek és felnőttek egyaránt boldog és elkötelezett résztvevői voltak. Az ősszel folytatódó, a kulturális esélyegyenlőség javítását célzó projekt együttműködő partnere a Karaván Művészeti Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, főtámogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

Jászay Tamás és Proics Lilla kritikusok

Nagy érdeklődés kísérte a szabadtéri programokat is: a legkisebbeket két produkciójával is elbűvölte a fesztivál visszatérő vendége, az Utcaszínházi Alkotóközösség, míg az első ízben Magyarországra látogató szentpétervári Mr. Pejo’s Wondering Dolls nevéhez hűen és korosztálytól függetlenül szerzett varázslatos élményeket a szegedieknek és az ide látogató turistáknak. Óriási közönség- és szakmai sikert aratott a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős irodalmi-drámai tagozatosainak A legnagyobb magyar című utcaszínházi produkciója, mely a hét végén a 6. Ördögkatlan Fesztiválon is látható lesz.

A szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések a THEALTER Rádió adásaival együtt meghallgathatóak a Rádió Mi, Szeged nonprofit, civil közösségi rádiójának honlapján.

Az eseményekről a fotókkal illusztrált THEALTER-blog, és az Ex-stasis, a fesztivál lapja is tudósított, és idén is forgattak THEALTER Híradókat, melynek adásai szintén elérhetőek a fesztivál honlapján (www.thealter.hu), illetve a Facebookon (www.facebook.com/thealter).

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a függetlenekre Szegeden.

A sikeres fesztivál ellenére a szervezők azt remélik, hogy közönségük „éhes” maradt, hiszen nem csak nyáron, koncentráltan adnak lehetőséget az ünnepi együttlétre, a közösségi eseményekre: ősszel is jó és fontos előadásokkal térnek vissza, terveik szerint nem csak központi helyszínükre, a Régi Zsinagógába.

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek az idei fesztivál előkészítésében és lebonyolításában, valamint fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű kilenc napos ünnepet.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr297998015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása