7óra7

Kinevezték, menesztették, majd újra kinevezték a prágai Nemzeti Színház új igazgatóját

Kinevezték, menesztették, majd újra kinevezték a prágai Nemzeti Színház új igazgatóját

2013. 08. 02. | 7óra7

Nemzeti Színház (Národní Divadlo), Prága A szakma által nagyra tartott színigazgató sorsa azután került a közvélemény és a sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy alig néhány órával tisztségének elfoglalása után máris leváltották. A szokatlan ügy hatalmas botrányt és tiltakozási hullámot váltott ki Csehországban.

Jan Burian igazgatóvá való első kinevezése mögött Alena Hanáková, volt kulturális miniszter áll, aki egy szakmai konzílium döntése alapján helyezte Buriant a színház élére. Jirí Balvín, jelenlegi kulturális miniszter pedig tisztségének átvétele után egy nappal azért menesztette Buriant, mert szerinte az ilyen fontos pozíciókat kizárólag pályázat útján lehet betölteni. Miután döntése hatalmas felháborodást okozott, Jirí Rusnok miniszterelnök utasította a miniszterét, hogy az eltávolított színigazgatót helyezze vissza tisztségébe, ami néhány órán belül meg is történt.

"Valószínűleg kevés példa van a világon ilyen mozgalmas karrierre mindössze három nap alatt" - jegyezte meg az egyik cseh lap kommentátora.

Burian leváltásának hírére egyebek között testületileg felmondott a cseh nemzeti operatársulatának vezetősége, felmondott Michal Dočekal, a színház drámai részlegének igazgatója és egy tucatnyi színész, köztük Miroslav Donutil, a cseh színházi és filmvilág jelenleg első számú sztárja.

A prágai sajtó szerint az új kulturális miniszter Jirí Fajtot, a prágai Nemzeti Galéria szintén nemrégiben kinevezett új igazgatóját is meneszteni akarta, de leszűrve a Burian leváltása által kiváltott tiltakozások tapasztalatait, meggondolta magát.

Számos politikus és a színházi szakma is a miniszter távozását követeli, mert szerintük döntése azt bizonyítja, nem ért a kultúrához és a kulturális intézményekhez.

"A kulturális front hozzáállását el kell fogadnom. Nem számítottam ilyen viharos reagálásokra. Számomra az ügy tanulsága az, hogy az ember valóban holtig tanul. Távozásomat nem mérlegelem" - nyilatkozta a miniszter, aki egy olyan szakértői kormány tagja, amely még nem kapott bizalmat a parlamenttől.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr357997995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása