7óra7

Koprodukciók, tantermi előadás és kortárs darabok a Katona új évadában

Koprodukciók, tantermi előadás és kortárs darabok a Katona új évadában

2013. 08. 21. | 7óra7

Katona József Színház Elsőként, október 4-én a Vörös premierjére kerül sor Szabadkán. Az előadás a Szabadkai Népszínház magyar társulatával közös munka során jön létre, és arra tesz kísérletet, hogy szemtanúk és leszármazottak vallomásai alapján fessen hiteles képet a bevonuló magyar csendőrség 1942-es újvidéki razziáját két évvel később követő súlyos megtorlásról, mely több tízezer magyar áldozatot követelt, valamint az események mai napig tartó utóéletéről. Az előadás rendezője Máté Gábor, a próbák augusztus 26-án kezdődnek Szabadkán. Budapesten először november 8-án láthatja a közönség az előadást, a Kamrában.

Szintén koprodukcióban, a Budapest Bábszínházzal közösen készül Caryl Churchill Az iglic című, kifejezetten felnőtteknek írt mesejátéka. Az egyik legnépszerűbb kortárs angol drámaíró valóság és a szellemvilág határán mozgó világában kislányok és tündérek, üzletemberek és koboldok, járókelők és víziluluk keresztezik egymás útját. A számos pszichológiai réteggel rendelkező történetet Tengely Gábor állítja színpadra, az előadás október 18-tól látható, Bábszínház kamaratermében.

Október 19-én sor kerül a Katona nagyszínpadának idei első bemutatójára. Az Ultonia munkacímmel készülő előadás társadalmunk egyik krónikus és talán gyógyíthatatlan betegségét, a kivándorlás-jelenséget járja körül, írója Kárpáti Péter, a rendező pedig Bagossy László.

A nép ellensége - Kulka János Az évad további részében Ascher Tamás, Dömötör András, Gothár Péter, Kovács D. Dániel rendez a Katonában. A nagyszínpad idei utolsó premierje, április 26-án Samuel Beckett Godot-ra várva című műve lesz, amelyet Zsámbéki Gábor állít színpadra.

A színház első tantermi színházi előadása, az 1968-as párizsi diáklázadást feldolgozó produkció középiskolákban és főiskolákon, egyetemeken is látható lesz. Az előadás a Katona ifjúsági programjának keretei közt jön létre. A több száz fiatalt megmozgató színházi nevelési program az idei évben is a színház a munkájának kiemelt területe lesz – mondta az évadnyitón Máté Gábor igazgató.

A Katona József Színház társulatához csatlakozik Kulka János, Kossuth-díjas színművész, akit az előző évad végén bemutatott A nép ellenségében már láthatott a közönség a Petőfi Sándor utcában.

A Katona új évadát szeptember 6-án a Virágos Magyarország majd másnap A mi osztályunk nyitja a Kamrában. Folytatódik a Katona+ sorozata is: a színház tavaly felújított előcsarnokában továbbra is koncertekkel, felolvasóestekkel és egyéb kulturális eseményekkel találkozhatnak a nézők. A sorozatot idén a Kiss Erzsi Panchan koncertje nyitja szeptember 13-án.

Rükverc - Bán János, Pelsőczy Réka

Ahogy ez már hagyomány, most is az évadnyitón osztották ki a Vastaps Alapítvány díjait, amely az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazza a Katonában. Idén a legjobb rendezés díját Zsámbéki Gábor kapta (A nép ellensége), a legjobb női főszereplő: Ónodi Eszter (Mártírok) a legjobb férfi főszereplő megosztva: Bán János (Rükverc) és Tasnádi Bence (Mártírok), a legjobb női mellékszereplő: Rezes Judit (A nyaralás) a legjobb férfi mellékszereplő: Dankó István (Mártírok). Különdíjat kapott Bodnár Erika (Magyarmesék)

Mártírok - Tasnádi Bence, Ónodi Eszter

A Katona társulata, ahogy az elmúlt években, idén is több külföldi vendégjátékra kapott meghívást. Szeptember 5-én Ljubljanában (Szlovénia), december 14-én pedig Reims-ben (Franciaország) az Anamnesisszel november 21-én Olsztynben (Lengyelország) a Musik, Musikk, Musique-kal vendégszerepelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr127997909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása