7óra7

Nehéz feladat előtt a Nemzeti Színház

Nehéz feladat előtt a Nemzeti Színház

2013. 08. 21. | 7óra7

"Feladatuk lényege, hogy olyan színházat műveljenek, amely méltó a nemzeti színház megnevezésre" - hangsúlyozta Balog Zoltán. Hozzátette: a legfontosabb ezen belül az, hogy annak a mércének, amelyet művészi hitvallásuk jelent, megfelelnek-e.

Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülés - Halász János, Balogh Zoltán, Fekete György, Vidnyánszky Attila

A miniszter Jerzy Grotowski lengyel színházi újítót idézte, aki szerint "a néző szereti a könnyű igazságokat, de mi nem azért vagyunk, hogy a néző kedvében járjunk. Azért vagyunk, hogy kimondjuk az igazságot". János apostol szavaival élve hozzátette: "az igazság szabaddá tesz titeket". "Ezt a szabadságot kívánom önöknek az alkotásban és az életben" - mondta.

Az évadnyitó társulati ülésen a színház meghívásának eleget téve részt vett Halász János kulturális államtitkár és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, valamint több vidéki teátrum vezetője.

Vidnyánszky Attila, a színház új igazgatója Federico García Lorca spanyol íróval szólva arról beszélt, hogy "a színház az egyik legkifejezőbb eszköz egy ország építésére, (...) néhány év alatt képes megváltoztatni egy nép fogékonyságát". Tamási Áront idézve pedig azt mondta, "a színház egyre elszántabban és mind jobban eltévelyedve a valóságot akarja elénk állítani és nem az igazságot".

A direktor megjegyezte: a provokációra épülő művészetet nem tartja nagyra, másfajta színházat csinálnak. Mint mondta, az igazságot próbálják mutatni, korszerű színházi nyelven, amely érdekessé teszi színházukat a világban. Aranyra, Bartók és Kodály munkásságára hivatkozott.

Vidnyánszky szerint a gyakorlat mutatja meg igazából, mitől lesz más ez a színház. A klasszikus magyar darabok mellett új magyar darabok is megjelennek a műsoron, és világhírű rendezők is dolgoznak a társulattal. Zsámbékon már megszületett a színház első produkciója amely később a Nemzeti repertoárjára kerül. Átvettek a debreceni színháztól egy előadást, egy másikat pedig most kezdenek próbálni.

Vidnyánszky Attila

"Kinyitjuk a színházunkat" - hangsúlyozta az új igazgató. Az első hónapokról szólva elmondta: nemzetközi fesztiválra utaznak Kijevbe, a szatmárnémeti, a beregszászi színházba is ellátogatnak és külföldi előadásokat fogad a teátrum: a szebeni, a beregszászi színház produkcióit hívták meg.

A nyitóelőadás szeptember 27-én Tamási Áron Vitéz lélek című darabja lesz, amely az újrakezdésről szól. A színház előadásaira szóló jegyeket augusztus 26-án kezdik el árulni.

Az új igazgató felidézte, hogy a hagyomány, a korszerűség és a nemzetköziség fogalma köré építették pályázatukat. Fontos metaforaként beszélt arról, hogy az évadnyitó társulati ülésen a Kaposvári Egyetem diákjai adták elő az Árpád ébredése egy változatát. Szólt arról, hogy a Nemzetit egykor igazgató Németh Antal gondolatait szintén beépítik munkájukba.

Mint elhangzott, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen, hagyományteremtő céllal nemzetközi fesztivált szerveznek március 27-től április 5-ig. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a teátrum a Nemzeti Színházak Találkozójának megszervezéséhez és lebonyolításához jövőre 190 millió, a következő három évben pedig 200-200 millió forintos támogatásban részesül.

Vidnyánszky Attila a szakma aktuális kérdéseiről szólva a Nemzeti Színház szerepéről, a képzés, a színészek jövőjének problémáiról, az alapfogalmak tisztázásának fontosságáról beszélt. Elmondta: két színházi lapot indítanak el, Scenario című elméleti lapjuk első száma szeptember 21-én, a magyar dráma napján megrendezett nyílt napjukon jelenik meg, a másik pedig Nemzeti címmel a bemutatóhoz kötve.

Szólt arról is, hogy a színész szerepe megingott, a színház jelentősége csökkent, újra kell pozicionálni a színészt, aki végtelen kiszolgáltatottságban éli életét. Ezen változtatnának, az MMA-val közösen megvizsgálják a kamarai forma kialakításának lehetőségét. A színművészeti egyetemekkel együttműködnek, előadásaikban játszanak a budapesti egyetem hallgatói is.

A Nemzeti Színház társulata

"Bármilyen külföldi lejárató kampány indul ellenünk, előbb-utóbb a hazugságokról kiderül, hogy hazugság, és pont ellenkezőleg sülnek el" - fogalmazott az új igazgató, aki szerint nemzetközileg sincsenek egyedül. Úgy vélte, fogják őket érni provokációk (példaként Spiró Györgynek a régi társulat búcsúján elhangzott szövegét említette), ám ezeket nem szabad túlreagálniuk.

Az új vezető köszönetet mondott a társulat azon tagjainak, akik maradtak, ezt a szakma, a magyar színház ügye melletti kiállásként értékelve.

Vidnyánszky Attila a színház élén Alföldi Róbertet váltja. A színházhoz 14 új színművész érkezik, az eddigi társulatból 17-en maradtak, ám nem lesz műsoron egy előadás sem az eddigi repertoárból.

Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Horváth Lajos Ottó, Kristán Attila, Nagy-Kálózy Eszter, Rácz József, Reviczky Gábor, Schnell Ádám, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tóth László, Trill Zsolt, Varga József és Földes László Hobo szerződött a színházhoz, amely öt nagyszínpadi és öt stúdiószínpadi bemutatót tervez.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr687997915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása