7óra7

Balett-tagozattal gazdagodott a kecskeméti Katona József Színház

Balett-tagozattal gazdagodott a kecskeméti Katona József Színház

2013. 08. 22. | 7óra7

Az immár hagyományos évadnyitó társulati ülés kerek évfordulókról való megemlékezéssel kezdődött. Cseke Péter igazgató Kiss Jenőt köszöntötte elsőként, aki 1963-ban, vagyis kereken 50 esztendővel ezelőtt lépett először a világot jelentő deszkákra. Ezt követően Csizmadia Lászlónak szólt a köszöntés, aki 60 évvel ezelőtt kezdte művészi pályáját, s a mai napig oszlopos tagja a kecskeméti színháznak. Szintén jubileumot ünnepelhet Jablonkay Mária színművész, Molnár Lászlóné, az öltöztetőtár munkatársa és Magyar Károly, a műszaki iroda munkatársa. Rangos állami kitüntetésben részesült Horváth Ilona, a színház gazdasági vezetője, aki Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át az augusztus 20-i ünnep alkalmából.

Az új évad terveinek ismertetése előtt a direktor az elmúlt hónapok sikereit is felidézte. Rendkívüli érdeklődés mellett mutatták be a nyár elején az Újvilág passiót amelynek egészen biztosan lesz folytatása. A Chioggiai csetepaté a Városmajori Szabadtéri Színpadon aratott zajos sikert, a Meseautót pedig éremesővel jutalmazták a Szarvasi Vízi Színházban: Csombor Teréz a legjobb női, Vida Péter a legjobb férfi epizódszereplőnek járó díjat nyerte el. Végül még egy fontos siker: Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője harmadik helyezést ért el a Weöres Sándor Drámapályázaton

Angliai második Edward élete - Kertész Kata, Porogi Ádám, Hegedűs Zoltán

A Színházi Kritikusok Céhe idén egyetlen vidéki színház produkcióját, illetve művészét sem nominálta a Színikritikusok Díjára – üdítő kivétel Porogi Ádám, a kecskeméti teátrum ifjú színművésze, akit a legígéretesebb pályakezdő díjára jelölt a Kritikuscéh.

Idők folyamán - Barta Dóra

Az idei évad meghatározó újdonsága a Kecskemét City Balett megalakulása. A teátrum balett-tagozata közreműködik a zenés-táncos előadásokban, s emellett – Barta Dóra érdemes művész vezetésével – önálló produkciókat is színpadra állít. Utóbbira várhatóan az évad második felében kerül sor, ekkor lesz a Négy évszak című előadás bemutatója. A közönségnek azonban már nem kell sokáig várnia, hogy színpadon láthassa a balettkar tagjait, hiszen a táncosok fellépnek az évad nyitódarabjában, a Marica grófnőben. Kálmán Imre legizgalmasabb operettjének premierje szeptember 27-én lesz. A főbb szerepekben Sáfár Mónika, Egyházi Géza, Sirkó László, Csombor Teréz, Kiss Zoltán és Csizmadia László lép színpadra. Az előadás olvasópróbája - Nagy Viktor rendező irányításával - az évadnyitó társulati ülés után azonnal elkezdődött, csakúgy, mint a Szerelem című színpadi fantázia próbái, amelyet Déry Tibor levelezése alapján Réczei Tamás írt és rendez, s melyet a Kelemen László Kamaraszínházban láthat a közönség október 4-én.

Az új évadban is temérdek feladat vár a társulatra: az öt nagyszínpadi produkció mellett három gyermek- és három kamaraelőadást, valamint két stúdiódarabot állítanak színpadra. – A tavalyi évad szenzációja az Egérfogó című előadásunk londoni bemutatója volt. Idén ismét rangos külföldi vendégszereplésre készülünk. Brecht: Angliai második Edward élete című produkciónk ugyanis meghívást kapott Augsburgba, a nagy hagyományokkal rendelkező Brecht-fesztiválra. Így reményeink szerint 2014 tavaszán Németországban is bemutathatjuk az előadást – mondta Cseke Péter, aki a társulati ülést azzal a Romeo Castelluccitól kölcsönzött mottóval zárta, amely a direktor szándékai szerint a következő öt esztendő egyik meghatározó gondolata lesz: „Hétköznapjainkat a szórakoztatás börtönében éljük, a művészet lehetőség a szabadulásra.”

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr407997891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása