7óra7

Humán Platform: nemzetvesztő tevékenység a társadalmi párbeszéd?

Humán Platform: nemzetvesztő tevékenység a társadalmi párbeszéd?

2013. 08. 24. | 7óra7

A Humán Platform a hazai humán területek érdekvédelmi szervezeteinek és hálózatainak ernyőszervezete, a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pályázatán – ahogy az a különböző híradásokból már tudható – 2 éves időtartamra, szervezetfejlesztési célkitűzéssel, 119.845 EUR összeget nyert. A pályázat beadója és lebonyolítója a Krétakör Alapítvány volt: erre a Humán Platform tagszervezetei hatalmazták fel mint a pályázati kritériumok alapján érvényesen indulni képes jogi személyt. A Krétakör Alapítvány munkatársai részben kezdeményezték, részben segítették a Humán Platform megalakulását és eddigi működését; így számos rendezvényének, eseményének adminisztratív lebonyolításában működtek közre. Mindez a tagszervezetek képviselőinek plenáris ülésen megszavazott jóváhagyásával történt, ahogy arról minden alkalommal beszámoltunk.

Ebben eddig semmi újdonság nincs.

Jelen közleményünket azért fogalmaztuk, mert az elmúlt héten a Heti Válasz, majd ennek nyomán a közszolgálati médiumok, a kormánypárti portálok, illetőleg Hoppál Péter, a Fidesz országos szóvivője is arról számolt be, hogy nemzetközi összeesküvés készül Magyarország ellen, ál-civil szervezetek részvételével, amelyek működésükkel a magyar emberek jólétét és biztonságát veszélyeztetik.

A hidegháborús retorika okozta szomorúságunkat félretéve, arról szeretnénk tájékoztatni az összeesküvés-elméletekre kevésbé fogékony közvéleményt, hogy sem a Humán Platform, sem annak tagszervezetei nem készültek, és nem is készülnek Magyarországot lejárató akciókra; nem szerveznek sem titkos, sem nyílt összeesküvést. Az olyan közéleti megnyilvánulások, amelyek szerint Magyarországon a szakmai önrendelkezés, az emberi jogok védelme és a társadalmi párbeszéd kereteinek és intézményeinek megerősítése ma nemzetvesztő tevékenységnek minősül, éppen a Humán Platform létjogosultságát igazolják. Látszik, hogy van mit tenni a társadalmi kohézió és az együttműködési kultúra fejlesztéséért, akár a kormányzattal való konfrontációt is vállalva e kérdésekben.

Közleményünkkel egy időben közzétesszük a Norvég Civil Támogatási Alaphoz benyújtott pályázatunkat. Jelezve ezzel, hogy nincs kitérő az átláthatóság és a számon kérhetőség követelménye elől. A demokratikus nyilvánosság egyik legfontosabb elvárása, hogy e kívánalmaknak a civilek és az államigazgatás tényezői egyaránt eleget tegyenek.

NCTA_makro_HP_130824.pdf

AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Független Előadó-művészeti Szövetség
Hallgatói Hálózat
Oktatói Hálózat
Hálózat a Tanszabadságért
József Attila Kör Irodalmi Egyesület
Kortárs Építészeti Központ
Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége
Magyar Szegénységellenes Hálózat
Magyar Színházi Társaság
Magyar Műfordítók Egyesülete
Magyar Orvosok Szövetsége
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Szociális Szakmai Szövetség (3SZ)
Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
tranzit.hu
UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr537997869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása