7óra7

Sokszínű évadra készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

Sokszínű évadra készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

2013. 08. 26. | 7óra7

Besenczi Árpád A direktor kiemelte, hogy a társulat minden tagját igyekeznek tehetségének, habitusának megfelelő feladatokkal ellátni. Szólt arról, hogy a tervek szerint a színház nonprofit gazdasági társasággá alakul át, ugyanis ez a szervezeti forma könnyebbséget jelentene a gazdasági tervezésben. Az átalakulásról azonban egyeztetni kell a fenntartó zalaegerszegi közgyűléssel.

Besenczi Árpád reményét fejezte ki, hogy a költségvetésből jelenleg hiányzó 60 millió forinthoz hozzájuthat a színház. A korábbi években a teátrum fenntartása 60-40 százalékban megoszlott a megyei és a városi önkormányzat között, tavaly viszont 100 százalékban Zalaegerszeg önkormányzata lett az intézmény fenntartója, így az átalakult finanszírozás miatt idén a megye már nem tudta biztosítani a támogatást.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg alpolgármestere az évadnyitót követően újságírói kérdésre elmondta: nagy lehetőséget jelent Zalaegerszeg számára, hogy a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház is a 100 százalékban városi fenntartásba került. Hozzátette: mindkét színház kiemelt szerepet játszott a város és a megye életében, most viszont több olyan közös programot tudnak szervezni, amelyek lehetővé teszik, hogy még színesebb legyen helyi kulturális élet.

A zalaegerszegi színházban már az évadnyitót követően elkezdődtek a próbák. Az első bemutató szeptember 27-én az Emil és a detektívek című zenés kalandjáték lesz Farkas Ignác rendezésében, Erich Kästner híres regényét Horváth Péter alkalmazta színpadra. Októberben a Csíksomlyói passiójátékot mutatják be, a darabot Csiszár Imre állítja színpadra. A zalai származású szerző, Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját novemberben láthatja a közönség Sztarenki Pál rendezésében. Az idei évben az utolsó nagyszínpadi bemutató A muzsika hangja című musical lesz.

Tasnádi István Cyber Cyrano című színművének bemutatójával folytatódik a kifejezetten középiskolások és felső tagozatos általános iskolásoknak szóló tantermi deszka elnevezésű programsorozat. Az előadással egybekötött beavató programban a diákokat érintő aktuális problémákat dolgoznak fel.

Az elmúlt évben Kapukód névvel egy másik színházi sorozat is elkezdődött Zalaegerszegen. Az előadások helyszínéül szolgáló földszinti lakásban tavaly Spiró György Prach című komédiáját láthatta a közönség, idén Shirley... Egy asszony monológja három képben címmel a családanyákról, a körülmények csapdájában őrlődő nőkről szóló kacagtató történetet adja elő Ecsedi Erzsébet.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197997857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása