7óra7

Tizennégy bemutatóra készül a Szegedi Nemzeti Színház

Tizennégy bemutatóra készül a Szegedi Nemzeti Színház

2013. 09. 06. | 7óra7

Gyüdi Sándor elmondta: a repertoárban lesz három opera, egy klasszikus operett, két balett, hat - három magyar és három külföldi - színmű – ebből -, valamint két gyerek darab. A bemutatók megoszlanak a két játszási helyszín között, hiszen hetet a Nagyszínházban, hetet a Kisszínházban állítanak színpadra.

Gyüdi Sándor

A premierek és a dátumok időnként összefüggenek - mondta a direktor, hiszen a magyar dráma napján láthatja a közönség Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékát, Verdi születésének kétszázadik évfordulóján a Simon Boccanegra című operát, Bálint-napon mutatják be Hubay Miklós az Ők tudják, mi a szerelem című darabját, és a költészet napján Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operáját.

A színház a bemutatók mellett egy fesztivál rendezésében is részt vesz. Az évek óta nagy sikerrel futó Armel Nemzetközi Opera fesztiválnak idén is egyik helyszíne lesz a Tisza-parti teátrum.

A rendezői gárda igen színes lesz az évadban - mondta Gyüdi Sándor. Az állandó rendező Bodolay Géza mellett, operát állít színpadra Juronics Tamás. Idén is látható munkája Sándor Jánosnak és Keresztes Attilának, visszatérőként dolgozik Szegeden Ács János, Ádám Tamás, Hollós Gábor és Toronykőy Attila, mellettük pedig új rendezőként debütál Szarka János és Bagó Bertalan.

A direktor az évadnyitón szólt a színház anyagi helyzetéről is. Elmondta, hogy a költségvetés 2013-ban 51 millió forinttal kevesebb mint 2011-ben volt, ami jelentős összeg. A bevétel ennyivel csökkent, a hiány azonban ennél nagyobb, hiszen a kiadások nőttek. A teátrum éves összköltségvetése 1,2 milliárd forint, amelynek háromnegyedét a bér és üzemeltetési költségek teszik ki, így mindössze 300 millió forint marad a műsor összeállítására. A hiányzó összeg tehát, több mint két darab költségeit jelenti, de ennek ellenére nem lesz kevesebb bemutató, hiszen az egy negatív spirálba húzná a színházat. Kevesebb bemutatóval kevesebb néző lenne, és kevesebb bevételt eredményezne - magyarázta.

Ennek ellenére Gyüdi Sándor több dologban bízik: elsőként abban, hogy a nemzeti színházak rendszere még nem állt be, és meg kell fogalmazni a tapasztalatokat, érvényesíteni az érdekeiket. Ezzel kapcsolatban hétfőn a nemzeti színházak igazgatói megbeszélést tartanak. A másodszor abban, hogy a város felelősséggel kezeli a helyzetet, és továbbra is támogatja a színházat. "Emellett magunkban bízhatunk,… abban, amit dolgozunk az értékes és társadalmilag hasznos" - tette hozzá.

A színház idén egy új elismerési rendszert is elindított a műszak dolgozói számára, így az évadnyitón a Szegedi Nemzeti Színház örökös mestere címet kapott Eperjesi Ferencné, Nagy Mihály és Várszegi Ottó.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr817997767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása