7óra7

„Próbálják elérni, hogy a gyerekek eljöjjenek színházba” - Vitéz lélek a Nemzetiben

„Próbálják elérni, hogy a gyerekek eljöjjenek színházba” - Vitéz lélek a Nemzetiben

2013. 09. 21. | 7óra7

Nemzeti Színház A színház honlapja szerint a szombati nyílt nap egyik érdekessége lesz, hogy a vendégek belenézhetnek a próbába. Az első csoportok a művészekkel való munkába nyerhetnek bepillantást, de akit érdekel a színházi technika, az kora este ismét ellátogathat a színházba, mivel akkor kezdődik a díszlet bevilágítása.

Az előadásban a főhőst alakító Trill Zsolt az MTI-nek elmondta: általában a színházról, valamint a Nemzeti Színház következő bemutatójáról, a Tamási-darabról volt szó azon a napokban megrendezett találkozón, amelynek alkalmával a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumba látogattak el a Nemzeti Színház nyitóelőadásának szereplői.

Mivel Tamási Áron darabjának cselekménye egy szamár körül is forog, a szereplők - Trill Zsolt és Tóth Auguszta -, valamint az iskola diákjai találkoztak a fővárosi állatkert szamarával, Snufival. Ezt követően a színészek rendhagyó irodalomórán beszélgettek a darabról a gimnazistákkal.

Trill Zsolt, aki debreceni színházból érkezett a társulatba, az MTI-nek elmondta: azért fontosak az ilyen találkozások, mert ezekkel azt próbálják elérni, hogy a gyerekek eljöjjenek színházba. "Nemcsak a Nemzeti Színházba, hanem általában járjanak színházba" - tette hozzá. Felidézte, hogy a találkozón szó volt arról, hogy a Nemzeti Színház kínálata színes lesz, hiszen a debreceni és a beregszászi színház előadásait is láthatja a közönség, és a világ különböző pontjairól érkeznek rendezők a teátrumba.

A Vitéz lélek című előadásban a főhőst, Balla Pétert alakító színész elmondta: a rövid próbafolyamat miatt a Tamási-darabhoz kapcsolódva már nem tartanak több találkozót, azonban a későbbiekben is folytatják a hasonló programok megszervezését, hiszen ez a rendszer Debrecenben már működött.

A nyitóelőadás cselekményét ismertetve kifejtette, hogy a szamár szimbolikus figurája a darabnak, mindenki valamiért Balla Péter szamarát akarja megszerezni. A mű egy kezdetről szól: a hős hazatér a háborúból, és megjelenik az újrakezdés lehetősége. A főhős a hitét, egy olyan erőt lát a szamárban, amelynek segítségével újra tudja kezdeni az életét, ám erről mindenki le akarja beszélni.

Trill Zsolt szerint azért fontos, hogy ezzel a darabbal nyit a színház, mivel az újrakezdésről szól és a Nemzeti Színház is újra megnyitja kapuit, vagyis sokaknak lehetőséget ad arra, hogy színházba menjenek.

A vihar - Trill Zsolt

Új színházában játszott első szerepéről szólva elmondta: teszi a dolgát, szöveget tanul, próbál. A színművész játszotta korábban a Bánk bán előadását a Nemzeti Színházban, így nem ismeretlen az épület sem a számára. "A darab azért izgalmas, mert hihetetlenül egyszerűnek tűnik, egyszerű dolgokról beszélnek, de mint tudjuk, ezek az igazán nehezek, mert ezt valahogy meg kell tudni fogni" - fogalmazott. Hozzáfűzte: azt keresik, hogyan lehet az író szellemiségéhez hűen, mégis a mának szólóan eljuttatni a nézőkhöz a darabot.

Szólt arról is, hogy októbertől a debreceni színház produkcióit és beregszászi előadásokat is láthat a közönség a teátrumban, "a budapesti nézők ezáltal megismerhetik az új igazgató színházi világát". Ezt követően sorra következnek a bemutatók: decemberben Shakespeare Ahogy tetszik című művét kezdik próbálni Silviu Purcaretével, Vidnyánszky Attila a Johanna a máglyán című darabot rendezi, majd Gorkij Éjjeli menedékhely című művét is műsorra tűzi a színház.

A Vitéz lélek 1940 októberében, közvetlenül az észak-erdélyi bevonulást követően született. Bemutatója 1941. január 25-én volt Pünkösdi Andor rendezésében a Németh Antal vezette Nemzeti Színházban. A dráma az 1928-ban keletkezett Himnusz egy szamárral című elbeszélés alapján íródott.

A "komoly játék" műfaji megjelölésű színdarab alapvetően különbözik a novellától. Nemcsak azért, mert a főhőst átkeresztelte a szerző, hanem mert a színműben, amely már a második világháború idején született, az eredeti szamaras történet jelképisége egészen más üzenetet hordoz. Míg a novellában az első világháborút megjárt frontharcos, Demeter Gábor alapélménye az, hogy lehetetlen visszatérnie oda, ahonnan elindult, Balla Péter története a visszatérés és az újrakezdés drámája - áll a produkció ismertetőjében.

Az előadásban Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Mécs Károly, Martinovics Dorina, Reviczky Gábor, Nagy Anna, Tóth László, Tenki Réka, Tóth Auguszta, Varga József és Újvári Zoltán játszik. A zeneszerző Könczei Árpád, a díszletet Olekszandr Bilozub, a jelmezt Balla Ildikó tervezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr777997615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása