7óra7

Romániai magyar társulatok a legrangosabb román színházi seregszemlén

Romániai magyar társulatok a legrangosabb román színházi seregszemlén

2013. 10. 24. | 7óra7

Az idén október 25. és november 3. között zajló fesztivált minden évben ősszel rendezik meg. A seregszemlére rendszerint a romániai színházak tavalyi évadban bemutatott kimagasló produkciói kapnak meghívást az előválogatás során.

A magyar társulatok közül jelen lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház, amely a Leonida Gem Session című Caragiale-adaptációt mutatja be Tompa Gábor rendezésében. Az előadás Ion Luca Caragiale 19. századi román drámaíró Leonida naccsás úr és a reakció című műve alapján készült.

Bányavakság

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bocsárdi László rendezésében Moliére A fösvény című művét játssza két alkalommal Bukarestben. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Gardénia című előadással kapott meghívást, Elzbieta Chowaniec művét Koltai M. Gábor állította színpadra a bánsági társulattal.

Székely Csaba erdélyi kortárs drámaíró nagysikerű Bánya-trilógiájának a második részét, a Bányavakságot is bemutatják a Bukaresti Nemzeti Színházban, a Sebestyén Aba által rendezett előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió koprodukciója.

A műhelygyakorlatokkal, szakmai beszélgetésekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal is színesített fesztiválon számos neves rendező előadásait tekintheti meg a közönség, köztük az orosz Jurij Kordonszkijét, aki a Temesvári Állami Német Színházban Csehov Sirály című művét állította színpadra.

A szeptemberi Nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon a legjobb előadásnak járó díjat elhódító Swedenborg úr álmodni akar című előadás is jelen lesz a bukaresti seregszemlén, ezt a produkciót a román Mihai Maniutiu rendezte a jászvásári (Iasi) Vasile Alecsandri Színházban. Ugyanez a társulat adja elő Eugene Labiche Egy olasz szalmakalap című darabját Silviu Purcarete rendezésében, továbbá a jászvásári opera Trójai nők című produkcióját is megtekintheti a közönség, amelyet Andrei Serban állított színpadra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947997317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása