7óra7

Váltságdíj a katalán könyvünnepen

Váltságdíj a katalán könyvünnepen

2013. 11. 09. | 7óra7

Váltságdíj Régi katalán szokás szerint Szent György napján a férfiak egy szál vörös rózsával köszöntik a nőket, a nők pedig könyvvel a férfiakat. Azért vörös a rózsa, mert egy IV. századi legenda szerint a leölt sárkány véréből sarjadt. A sárkányölő lovag ezzel hódolt az általa megmentett királylánynak.

A Neptun Brigád független társulat hét éves pályafutása során öt kortárs katalán szerző művét mutatta be, mindet Bakucz Dóra fordításában, aki sokat tett ezeknek a drámáknak a népszerűsítéséért Magyarországon. A társulat ma két katalán művet tart repertoáron Jordi Galceran: A Grönholm-módszer című darabját a Szkéné Színház műsorán, és ugyanettől a szerzőtől a Váltságdíj című krimit a Thália Színházban láthatja a közönség.

November 13-án jelenik meg a L'Harmattan kiadó gondozásában a 6 katalán dráma című fordításkötet, mely ezeknek a színdaraboknak a szövegét is tartalmazza. Sergi Belel személyesen is ellátogat a magyarországi könyvbemutatóra, melynek vendége lesz a Neptun Brigád alapító-rendezője Baksa Imre is.

A könyvbemutatóra Kossuth Klubba (Budapest, Múzeum utca) várják az érdeklődőket, a könyvünnepi rendezvénysorozatot pedig a Neptun Brigád Váltságdíj előadása zárja. A szorongatóan izgalmas, az internet világával foglalkozó dráma 20 órakor látható a Thália Színház Új Stúdiójában.

A katalán könyvünnep idei programja

*november 13.*

*13:30 – 15:00 – Tudományos elődás*
Borhy László: Római lakoma katalán módra – egy Komáromban feltárt pannoniai falfestmény értelmezési lehetőségei
Kalmár János: Habsburg szolgálatban álló spanyolok és katalánok a 16-18. századi Magyarországon

*15:00 – 16:00 Műfordítás katalánról magyarra* Kerekasztal-beszélgetés az első közvetlen fordítás harmincötödik évfordulója alkalmából. Résztvevők: Bakucz Dóra, Flamich Mária, Hoffmann Rita, Nemes Krisztina és Tomcsányi Zsuzsanna. A beszélgetést Déri Balázs vezeti.

helyszín: ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtára (Múzeum körút 6-8., I. emelet, 115., 117.)

*17:00 – 18:00 – Könyvbemutató*
A 6 mai katalán dráma című antológia bemutatása. Házigazda: Bakucz Dóra, a kötet válogatója és fordítója. Meghívott vendégek: Sergi Belbel drámaíró, rendező és Baksa Imre rendező. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói drámarészleteket olvasnak fel.

helyszín: Kossuth Klub (Múzeum utca 7., I. emelet)

*20:00 – Színház*
Jordi Galceran Váltságdíj című darabját előadja a Neptun Brigád független társulata Baksa Imre rendezésében.

helyszín: Thália Színház, Új Stúdió (Nagymező utca 22–24.)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47997213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása