7óra7

A fiatal generáció áll a Kortárs Drámafesztivál középpontjában

A fiatal generáció áll a Kortárs Drámafesztivál középpontjában

2013. 11. 13. | 7óra7

A nagy füzet - Nagy Norbert, Kádas József, Krisztik Csaba A tizenhat éves múltra visszatekintő fesztivál alapításától fogva új drámákat és színházi projekteket, alapvetően szövegalapú előadásokat vonultatott fel, az idén az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővült a program a zenés színház, a bábszínház, a fizikai színház és a tánc irányába, továbbá a felnőtteknek szóló előadások mellett ifjúsági produkciókat is bemutatnak - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az új színházi generáció tagjai túllépnek a hagyományos színházi műfaji kereteken, és sajátos látásmódú előadásokat hoznak létre. A szervezők fontosnak tartják, hogy ezeket az előadásokat - amelyek szétszórtan láthatók az országban és a határon túl - a fesztiválon bemutassák, és felhívják a közönség és a külföldi színházi szakma figyelmét e fiatal alkotói generációra.

A színházi program két részből áll: a fesztivál válogatói által javasolt előadások alkotják a főprogramot, amelyet a szervezők a fesztivál idején műsoron levő produkciókból összeállított, úgynevezett ajánlott programmal egészítettek ki.

A programban egyaránt szerepelnek kőszínházi és független színházi produkciók, láthatók darabok az elmúlt és az idei évad bemutatói közül, budapesti, vidéki és határon túli társulatok előadásában. A fesztivál hét napja alatt a főprogramban 10, az ajánlott programban 6 magyar színházi előadás látható.

Opera Amorale - Gergye Krisztián

A főprogramban szerepel a Pintér Béla és Társulata Titkaink a Szputnyik Hajózási Társaság Reflex című bemutatója, a Budapest Bábszínház Semmi című és a Bárka Színház A harmadik hullám című előadása. Gergye Krisztián Társulata az Opera Amorale a Forte Társulat pedig A nagy füzet című produkcióját mutatja be a fesztiválon.

Határon túlról érkezik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című, és a Temesvári Csiky Gergely Színház Békeidő című produkciója. A program része a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Tigris és hiéna és a Pinceszínház Bányavirág című előadása.

Békeidő

Székely Csaba teljes Bányavidék-trilógiája - a Bányavirág mellett a Bányavakság és a Bányavíz című darab is - december 1-jétől három egymást követő estén lesz látható a fesztivál idején Budapesten. A Krétakör Színház Korrupció és a TÁP Színház Jövedelmező állás című előadása ugyancsak az ajánlott program része, ahogyan a 011 Alkotócsoport Droszt és a Természetes Vészek Kollektíva eldorado.com című produkciója is.

Az előadások az Átrium Film-Színházban, a Bárka Színházban, a Budapest Bábszínházban, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, a MAFILM H Stúdióban, a Pinceszínházban és a Szkéné Színházban láthatók.

A Kortárs Drámafesztivál 2013-as programját Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház igazgatója, Lőkös Ildikó dramaturg, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke, Németh Ákos drámaíró, a Drámaírói Kerekasztal tagja, Sebestyén Júlia, az erdélyi Játéktér című színházi periodika főszerkesztője, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Ugrai István, a 7ora7.hu főszerkesztője és Urbán Balázs kritikus, a Színházi Kritikusok Céhe tagja válogatta.

Korrupció

A színházi program kísérőprogramokkal egészül ki. Ilyen például az Industry Series címet viselő műhelyfoglalkozás-sorozat, amelynek célja, hogy segítse a magyar befogadó- és produkciós házak nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint magyar színházi előadásokat ajánljon külföldi színházi fesztiválokra. Emellett az idén is jelentkezik a fesztivál Visitors' Programme-ja, a rendezvény külföldi vendégei számára szervezett látogatói program.

A fesztivál előadásai után a Színházi Kritikusok Céhének tagjai beszélgetéseket vezetnek az alkotókkal és a közönséggel Kritikus óra - K.O. címmel.

A KDF-et az idei évben a Nemzeti Kulturális Alap 1 millió forinttal támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr537997169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása