7óra7

Másfél éves pályázat a Vígszínház és az Operettszínház vezetésére

Másfél éves pályázat a Vígszínház és az Operettszínház vezetésére

2013. 11. 15. | 7óra7

Az előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés képviselői a Vígszínház esetében 18 igen szavazattal, 9 nem és 1 tartózkodás mellett, a Budapesti Operettszínház esetében 19 igen, 9 nem szavazattal és egy tartózkodással fogadták el. A Vígszínházzal kapcsolatos döntés híre már korábban megjelent a sajtóban.

A Vígszínházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első pályázatot, amelyet szeptember végén eredménytelenné nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés.

Az előterjesztéshez csatolt pályázati kiírás szerint a Vígszínház új vezetőjének feladatai között lesz a színház művészeti, gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megvalósítása. A pályázat feltételei között van évente legalább 300 előadás megtartása, saját társulattal legalább évi két bemutató létrehozása. A megtartott előadások legalább 75 százalékának a színház saját produkciójának kell lennie, és - valamennyi játszóhelyet figyelembe véve - átlagosan legalább 70 százalékos látogatottsággal kell működnie.

Az ügyvezetői munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes. Az MTI hétfői megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatalnál nem indokolták, miért csak másfél évre szól az új kiírás. Indoklás a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén sem hangzott el.

A pályázati felhívást az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján teszik közzé, a pályázatokat a megjelentetését követő 30 napon belül várják. Az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy amennyiben a pályázati eljárás 2014. január 31. napjáig nem zárul le, 2014. február 1-jétől az új ügyvezetővel történő jogviszony létesítéséig a jelenlegi ügyvezetőt, Eszenyi Enikőt bízzák meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.

Az álláshelyre kiírt korábbi pályázaton Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter a szolnoki Szigligeti Színház vezetője indult. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azért kérte szeptemberben a közgyűléstől a pályázat eredménytelenné nyilvánítását, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének igen szavazatát mindketten három-három igen szavazatot kaptak. Tarlós István főpolgármester az igazgatói pályázat kapcsán korábban egy interjúban arról is beszélt, hogy mindkét pályázó üzleti tervét kifogásolta a bíráló bizottság.

Eszenyi Enikő az MTI-nek hétfőn azt mondta: az új feltételek mellett is pályázik a posztra. Balázs Péter arra a kérdésre, hogy beadja-e újra a pályázatát az MTI-nek hétfőn úgy válaszolt: "Majd ha eljön az idő, akkor kiderül".

A Budapesti Operettszínház korábbi - öt évre szóló - pályázatát szeptember 26-án zárt ülésén eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés, ezért volt szükség új kiírásra. A dokumentum szerint a leendő igazgató megbízatása 17 hónapra, 2015. június végéig szól. Arról, hogy a leendő igazgató munkaviszonyát miért 17 hónapban határozták meg, nem hangzott el indoklás az ülésen.

A Budapesti Operettszínház jelenlegi főigazgatójának, Kerényi Miklós Gábornak a vezetői megbízatása 2014. január 31-én jár le. A Fővárosi Közgyűlés elé került anyagban az áll, hogy amennyiben a pályázati eljárás 2014. január 31-ig nem zárul le, 2014. február 1-jétől az új vezetővel történő jogviszony létesítéséig a jelenlegi főigazgatót, Kerényi Miklós Gábort bízzák meg a vezetői feladatok ellátásával.

Kerényi Miklós Gábor az MTI-nek korábban úgy fogalmazott: "Botorság lenne nem pályáznom erre a 17 hónapra, és nem óhajtani e munka folytatását, hiszen a színháznak működnie kell".

A Budapesti Operettszínház vezetésére korábban Kerényi Miklós Gábor mellett Nagy Viktor rendező, Bozsó József színész, kulturális menedzser és Tokody Ilona operaénekes pályázott.

Ide kapcsolódik, hogy a Budapesti Operettszínház 2014. január 1-jével állami fenntartásba kerül. Az erről szóló megállapodást november 30-ig fogják megkötni. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért azzal is, hogy a budapesti teátrum irányítását az emberi erőforrások minisztere lássa el.

A dokumentum felhívja az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjanak a változás törvényi megalapozásáról, és arról, hogy átcsoportosítsák a Budapesti Operettszínház 2014. évi működtetéséhez szükséges forrásokat a 2014-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban.

Szintén a két tárcavezetőnek kell gondoskodnia a teátrum által használt ingatlanok bérletével kapcsolatosan felmerülő többletkiadások fedezetéről 200 millió forint összegben.

Az emberi erőforrások miniszterének feladata a Budapesti Operettszínház átadás-átvételéről szóló megállapodás előkészítése, a megállapodás aláírásának határideje 2013. november 30. - olvasható a határozatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457997165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása