7óra7

Tanuld meg ezt a versemet – versszínházi monodráma a Latinovits Színházban

Tanuld meg ezt a versemet – versszínházi monodráma a Latinovits Színházban

2013. 11. 21. | 7óra7

Tanuld meg ezt a versemet - Turek MIklós Párhuzamos különbségek – különböző párhuzamok. Három költő: József Attila, Radnóti Miklós, Faludy György. Mi a közös bennük azon kívül, hogy a 20. századi magyar irodalom meghatározó alakjai? Az, hogy születési dátumaik közt mindössze néhány év a különbség. És mégis: három különböző személyiség, három különböző sors, három különböző stílus. Ugyanazokat a történelmi időket élték, ugyanabban az országban, ugyanazzal az „eszközzel” dolgoztak - azonban mennyire másként éltek, éltek (vagy nem éltek) túl, élték meg, és fejezték ki gondolataikat, érzelmeiket, világnézeteiket. A versek gondolatilag néha mégis félelmetesen párhuzamosak és olyan mélyebb azonosságot sejtetnek, melyek mintha a magyar kultúra közös gyökeréről fakadnának. E három különböző életutat megjárt költőóriás személyiségét, élet- és világérzését mutatja be különbözőségükben és párhuzamosságukban Turek Miklós újabb versszínházi monodrámája - olvasható a produkció színlapján.

Turek Miklós közel egy évtizede hozta létre Versszínházát, amely ezzel a produkcióval indítja hosszútávúra tervezett közös munkát a Budaörsi Latinovits Színházzal. Az intézmény tudatosan és folyamatosan kötelezi el magát a költészet mellett. A Budaörsi Színházi Napok keretében még szeptemberben Jordán Tamás és Sinkovits-Vitay András, majd az elmúlt héten Bálint András lépett fel költeményekkel a teátrumban.

Versszínház a Latinovits Színházban - ez nem szorul magyarázatra - állítja Frigyesi András, az ősszel kinevezett igazgató a közös tervekről. - »Az ember, a költő legszemélyesebb, legtömörebb, legemelkedettebb kifejezése a vers. A legszebb, legszentebb játék. A kifejezhetetlen körültáncolása, ritka, míves szavak gyurmája, az álom földi mása, a legősibbnek, a dalnak édestestvére, mely átvezet a zenéhez, képhez, szoborhoz, házhoz, tánchoz… Valami, ami a születése pillanatában a halhatatlanságra tart igényt« – vallotta Latinovits Zoltán, a renaissance formátumú, folyton a tökéletességre törekvő művész. Versszínházi sorozatunk kezdetén méltányosnak gondolom, ha az ő rendcsináló igényével az emberi lélek műhelyében, a színházban fogalmazzuk meg József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György emlékét."

Tanuld meg ezt a versemet - Turek Miklós

A versszínházi monodráma bemutatójára november 23-án, szombaton este 7 órakor kerül sor a Budaörsi Latinovits Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr967997139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása