7óra7

Halász János: több támogatást kapnak a határon túli magyar színházak jövőre

Halász János: több támogatást kapnak a határon túli magyar színházak jövőre

2013. 12. 11. | 7óra7

Halász János Halász János azután beszélt erről, hogy Budapesten találkozott a határon túli magyar színházak 15 vezetőjével a Nemzeti Színházban. A szakmai fórumot a Thália Színház és a Nemzeti Színház közösen szervezte.

"A kultúrát meg kell becsülnünk, a kultúra erőforrás" - hangsúlyozta, hozzátéve: a kultúrára szánt összeg nem felesleges, hanem segíti a közösségeket, a határon túli színházak ügyében pedig ez még inkább érvényes.

Halász János elmondta: jövőre az 50 millió forintos keretből 10 millió forintot határon túli magyar táncprodukciók, 40 millió forintot színházi előadások támogatására biztosítanak.

Szólt arról is, hogy jövőre a vendégjátékokra úgy írják ki a pályázatot, hogy a magyarországi színházak mellett határon túli műhely is befogadhasson egy másik határon túli teátrumot.

A 32 millió forintos keretösszegű új pályázatról elmondta: ez az összeg a határon túli színházak magyarországi előadássorozatait, fesztiváljellegű bemutatkozását segíti. Hozzátette: a Nemzeti Színházban, a Thália Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban folyik ilyen munka.

A Halász János kiemelte: a szerdai beszélgetés egy megkezdett egyeztetési folyamat második állomása volt. Mint mondta, fontos a kultúrában az együttműködés, a határon túli színházak, műhelyek tekintetében pedig különösen az.

"Arról beszéltünk az érintettekkel, hogy milyen szempontok szerint írjuk ki a pályázatokat, milyen irányú támogatásra van szükségük" - beszélt a találkozón elhangzottakról az MTI-nek.

Arról is egyeztettek, hogy az a támogatás, állami figyelem, amely Magyarországról a határon túli színházak felé fordul, milyen irányú legyen, melyek azok a problémák, amelyeket orvosolni kell, a támogatási rendszert hogyan működtessék.

Azokról a pályázatokról is szó volt, amelyek a magyarországi színházak mellett a határon túliakat is támogatják, például a Katona József-pályázat és a színházi nevelési programokra kiírt pályázatok jelentőségéről is szó esett - jegyezte meg Halász János.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr787996891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása