7óra7

A Nyugat női című darabot mutatják be Kecskeméten

A Nyugat női című darabot mutatják be Kecskeméten

2014. 01. 07. | 7óra7

A Bíró Kriszta gyűjtése nyomán készült szövegkönyv a Nyugat folyóirat írói, költői mögött álló, küzdő, mosolygó és szenvedő asszonyok portréját kelti életre – mondta Németh Virág a bemutató előtt az MTI-nek.

A színház dramaturgja hangsúlyozta: magyartanárainktól sokat hallottunk Kosztolányi, Babits, Ady szerelmi lírájáról, Karinthy lehengerlő humoráról, Móricz írásairól, a Nyugat generációjának irodalomtörténeti jelentőségéről, arról azonban ritkán esett szó, hogy e nagy írók milyenek voltak magánemberként.

Katona József Színház, Kecskemét

Tudták-e például, hogy Szabó Lőrinc egyórányi beszélgetés után odaajándékozta jegyesét Babitsnak, az asszony háta mögött, vagy hogy Móricz első felesége öngyilkos lett, mert nem bírta elviselni férje hűtlenségét – utalt Németh Virág a Nyugat költő- és írófejedelmeinek magánéletére.

Hozzátette: számtalan feleség mondott le élete álmáról, hivatásáról, hogy férje zsenialitásának szolgálatába álljon és számtalan férfi pusztult bele abba, ha felesége ezt nem tette meg.

A kecskeméti színház korabeli szövegek felhasználásával, öt kiváló színművésznő - Sára Bernadette, Bognár Gyöngyvér, Téby Zita, Decsi Edit és Hajdú Melinda - tolmácsolásában mutatja be a művészfeleségek olykor bohém, olykor pedig keserű életét – fogalmazott a kecskeméti színház dramaturgja.

Németh Virág a darabról kiemelte, hogy A Nyugat női mindemellett egyetemes kérdésekkel is foglalkozik: a szerelemről, a vágyról, a kísértésről, a házasságról mesél; a karrierről, a nők szerepéről és helyzetéről való elmélkedés pedig évtizedek távlatából is korszerűnek és aktuálisnak tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr27996685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása