7óra7

Észt férfiak dalai az Észt Intézetben

Észt férfiak dalai az Észt Intézetben

2014. 01. 08. | 7óra7

Először a NO99 Színház hét emlékezetes előadását vetítették le felvételről, majd a nem kevésbé izgalmas, fennállásának 20 éve óta folyamatosan kísérletező Von Krahl Színház került terítékre.

Észt férfiak dalai / Eesti meeste laulud A vetítések előtt minden alkalommal Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész mond bevezetőt.

Január 14-én este fél 7-től az Észt férfiak dalai (Eesti meeste laulud) című előadás lesz látható felvételről, eredeti nyelven.

2008-ban, az Észt férfiak dalai című előadással zárult a Tormis – Jalakas – Kaljuste hármas monumentális, észt népdalokból és kortárs elemekből építkező színházi-zenei trilógiája. Az előző két rész kiegészítéseként ezúttal a férfilét kérdéseit nem annyira szikével, mint inkább baltával boncolgató, nagyszabású darabot láthatunk, melynek a tallinni kikötő elhagyatott ipari csarnokai biztosítanak hátteret. Munka- és vodkadalok, katona- és tengerészénekek követik egymást a roppant láncokból és fogaskerekekből álló, időnként lángba boruló, eredeti díszletek között. Az egyszerre lenyűgöző és elborzasztó, részletgazdag látványvilág mellett külön figyelmet érdemelnek a sajátos jelmezek, melyek ismét Reet Aus munkáját dicsérik, a divattervező ugyanis az Észt Rohamrendőrség levetett felszerelését hasznosította újra. Az észt férfi ütött-kopott gúnyában, a nehéz fizikai munkától kérges, olajos kézzel, véres verítékkel küzd az elemekkel, társaival és önmagával.

Az előadás szövegét képező népdalok angol fordítását a helyszínen rendelkezésre bocsátják. A helyek korlátozott száma miatt a részvételi szándékot előre kell jelezni a budapest@estinst.ee címen.

A Von Krahl Színházról itt olvasható ismertetés magyar nyelven.

Kapcsolodó

>>> Észt nők dalai az Észt Intézetben

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr437996689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása