7óra7

Bánffy-emlékév – Konferenciát rendez az OSZMI

Bánffy-emlékév – Konferenciát rendez az OSZMI

2014. 01. 15. | 7óra7

Bánffy Miklós A konferencia központjában az író, politikus, rendező életművének megjelenése és angliai kiadása áll - közölték a szervezők az MTI-vel. A rendezvény első részében a művészet és inspiráció témakörében hangzanak el előadások, a másodikban pedig Bánffy Miklós (1874-1950) műveinek nemzetközi recepciójáról és kiadásairól lesz szó.

Az eseményen részt vesz Piers Russell-Cobb, a londoni Arcadia kiadó vezető menedzsere, aki a könyves műhely alapítójával, Gary Pulsiferrel együtt jelentősen hozzájárult a nemzetközi Bánffy-reneszánszhoz, a szerző Erdélyi történet című trilógiája népszerűségéhez. Piers Russell-Cobb a konferencián ismerteti a Bánffy-életmű kiadására vonatkozó eddigi tapasztalatait, valamint jövőbeli terveit.

Számos előadó mellett a 10 órától 14 óráig tartó konferencia vendége lesz Magdó János kolozsvári főkonzul, aki részletesen ismerteti a Bánffy-émlékév várható eseményeit.

A rendezvény zárásaként tárlatvezetésen mutatják be a Metszéspontok - Koós Zsófia pályája és Kós Károly színházi világa című kiállítást, amely néhány lényeges ponton érintkezik Bánffy Miklós életművével. A tárlatvezetést az OSZMI kiállításának kurátora, a konferencia egyik előadója, Szebeni Zsuzsa színháztörténész tartja.

A konferenciát követően délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban zárt körű kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek témái között szerepelnek a kiadási tervek és egy Bánffy- kutatócsoport megalakítása is.

Bánffy Miklós gróf 1873. december 30-án született Kolozsvárott az egyik legrégebbi és leggazdagabb erdélyi főnemes család sarjaként. Gimnazistaként festeni tanult Székely Bertalantól, majd a kolozsvári és budapesti egyetemre járt, 1895-ben jogi doktorátust szerzett. 1901 és 1906 között szabadelvű képviselő, 1906-tól Kolozsvár és Kolozs megye főispánja, 1910-től ismét Kolozsvár országgyűlési képviselője volt.

Bánffy Miklós önarcképe A sokoldalú gróf 1912 és 1917 között a budapesti Nemzeti Színház és az Operaház intendánsaként támogatta Bartók Béla színpadi műveinek bemutatását, sőt azok díszlet- és jelmeztervezője is ő volt. 1912-ben és 1913-ban szerkesztette az Erdélyi Lapokat, 1916-ban lett a Kisfaludy Társaság tagja. 1918 novemberében Bethlen Istvánnal és Jancsó Benedekkel megalakította budapesti Székely Nemzeti Tanácsot. Bánffy Miklós 1921 áprilisától 1922 végéig a Bethlen-kormány külügyminisztere és egy ideig kisebbségügyi minisztere volt.

A zene, a festészet, a színpadi rendezés és a szépirodalom egyaránt érdekelte. Tervezett jelmezeket és díszleteket, 1934-ben és 1935-ben Szegeden megrendezte Az ember tragédiáját. Grafikusként Balázs Béla, Tompa László és Tamási Áron műveit, valamint az Erdélyi Helikon folyóiratot illusztrálta. Íróként a konzervatív irodalmi hagyomány megújítására törekedett, korai elbeszéléseinek témáját részben az arisztokrácia életéből, részben Erdély történetéből merítette.

Legnagyobb vállalkozása az Erdélyi történet című nagyszabású trilógiája volt, amely az erdélyi arisztokrácia sorsát, világának széthullását ábrázolja: Megszámláltattál... (1934), És híjával találtattál (1937), Darabokra szaggattatol (1940). Művét sokáig agyonhallgatták, csak évtizedek után fedezték fel újra, első megjelenése után hat évtizeddel fordították le angolra, spanyolra és németre. Utolsó éveiben emlékiratain dolgozott,

Nevét 2001 decemberében jegyezték be a Magyar Örökség Aranykönyvébe, 2007-ben posztumusz Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki, 2012-től a Külügyminisztérium szakkönyvtára viseli a nevét. A róla elnevezett vándordíjat a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti tanácsa adományozza a színház előző évadának legkiemelkedőbb művészi teljesítményéért.

A konferencia január 17-én 10 órától lesz megtekinthető az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Körtermében.

A konferencia programja:

I. Bánffy Miklós – művészet és inspiráció
10.00 Gy. Dávid Gyula: Az építész Bánffy Miklós
10.20 Visky Mária: A Bánffy kelyhek
10.45 Cholnoky Olga könyvtárvezető: A Külügyminisztérium Bánffy Miklós Szakkönyvtára
11.00 Szebeni Zsuzsa: Bánffy és Kós Károly két közös munkája

Kávészünet

II. Bánffy Miklós műveinek kiadása Magyarországon és külföldön
11.30 Dávid Gyula: A Bánffy-életmű utóélete (1990-2013)
11.40. prof Ermino Raiteri: A genuai konferencia
12.15 Piers Russel-Cobb: Az Arcadia Ltd. Bánffy kiadásai
12.40 Albert Mária: Bánffy Miklós romániai recepciója
13.00 Kovács Zoltán Attila: A Helikon Kiadó Bánffy kötetei
13.20 Jaap Sholten: Bánffy Miklós recepció Hollandiában
13.30 Magdó János kolozsvári magyar főkonzul: A Bánffy Emlékév jelentősége
Tárlatvezetés: Kós Károly és Bánffy színházi világa

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr347996621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása