7óra7

Befogadó teátrumot szeretne a nemzetiségi színházi szövetség

Befogadó teátrumot szeretne a nemzetiségi színházi szövetség

2014. 01. 23. | 7óra7

Nemzetiségi Színházi Kollokvium, Pécs A szövetség majdnem egy éve folytat tárgyalásokat a kulturális kormányzattal azon budapesti Nemzetiségi Színház megvalósítása érdekében, amely a magyarországi kisebbségi színjátszás bástyájaként egységesen nyújtana lehetőséget a tizenhárom nemzetiség rendszeres bemutatkozására - írta a nemzetiségi színházi szövetség a január 20. és 21. között megrendezett, zártkörű eseményről szóló, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott sajtóközleményében.

Hangsúlyozták: a szervezet fontos feladatnak tartja a nemzetiségi színjátszás finanszírozásának stabilizálását, az utánpótlás garantálását és az anyaországi kapcsolatok erősítését is.

Kitértek arra, hogy munkájukhoz a befogadó színház mellett hiányoznak a próbahelyszínek, kiszámíthatatlan a fenntartáshoz szükséges anyagi fedezet, nem állnak rendelkezésre a célközönség megszólításához szükséges kommunikációs eszközök.

"A színházaknak nincs megfelelő háttér-infrastruktúrájuk és rendkívül hiányzik a nemzetiségi színházak jelenét és jövőjét átfogó egységes kulturális koncepció" - tették hozzá.

Jelezték, hogy a hazai kisebbségi színjátszás a szövetség égisze alatt az összes olyan megjelenési formát szeretné megtalálni, amellyel magyar és a nem magyar közönségét meg tudja szólítani. "A nemzetiségi színjátszás él, a magyar kultúra szerves részeként pedig szeretne minél több emberhez eljutni" - közölték.

"A színház egy olyan forma, amely segít az elfogadásban, az értékek megőrzésében, a nemzeti kultúránk népszerűsítésében. Szeretnénk megmutatni, hogy itt vagyunk és felhívni a figyelmet arra, hogy kulturális hagyatékunk a magyarországi sokszínűséget erősíti" - írták. Hozzáfűzték: ennek jegyében támogatják a nemzetiségi előadások feliratozását.

A szlovák, a görög, a horvát, a szerb, a cigány és az örmény nemzetiség képviselői részvételével zajló Nemzetiségi Színházi Kollokviumon felvetett kérdéseket a szövetség szeretné nyilvánosan is egyeztetni az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságával közösen szervezett tavaszi Nemzetiségi Színházi Fórumon - olvasható a közleményben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr37996569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása