7óra7

Magyarország Fesztivált rendez a Burgtheater

Magyarország Fesztivált rendez a Burgtheater

2014. 02. 04. | 7óra7

A Kivonatok egy színházi szcénából alcímet viselő programsorozat keretében öt színházi előadást, két irodalmi estet és egy pódiumvitát rendeznek. A programok "az identitásért színházi eszközökkel folytatott küzdelmet" járják körbe.

A fesztiválon szerepel a Forte Társulat Kristóf Ágota A nagy füzet című regényének színpadi feldolgozásával, amelynek Horváth Csaba a rendezője. A Nemzeti Színházat Vidnyánszky Attila egy rendezése képviseli. Meghívták Bodó Viktor Anamnesis című rendezését - a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkcióját - és a Krétakör társulat Korrupció című darabját, Gulyás Márton rendezését. Pintér Béla és Társulata a Szutyok című darabbal vesz részt a fesztiválon. A darabokat magyar nyelven, német feliratozással adják elő. A felolvasóestek vendégei Tóth Krisztina és Márton László lesznek.

A fesztivál keretében pódiumbeszélgetést is rendeznek színházi rendezők, újságírók és állami tisztségviselők részvételével a magyarországi független színházak és az állami fenntartású színházak helyzetéről.

Burgtheater, Bécs

Az előadások pontos dátumát február elején, a március havi műsorral együtt teszi közzé a bécsi teátrum. Jegyek február 20-tól vásárolhatók az előadásokra.

A bécsi színház tavaly decemberben jelentette be, hogy "Magyarország Fesztivált" rendez, amelyre független színházak mellett várják a Nemzeti Színház egy vendégjátékát is.

Anamnesis - Keresztes Tamás, Szirtes Ági, Mészáros Béla, Dankó István

A fesztivál előzményeihez tartozik, hogy 2013 elején osztrák művészek a Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann kezdeményezésére nyílt levélben fordultak Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, aggodalmuknak adva hangot a magyar kultúrát és színházi életet érintő intézkedések miatt. A miniszter visszautasította a bírálatokat.

Korrupció - Fehér Balázs Benő, Bánfalvi Eszter, Koós János, Terhes Sándor, Börcsök Enikő

A Burgtheater szeptemberben a magyar kultúrpolitikát bírálva elutasította a Nemzeti Színház meghívását a budapesti teátrum tavasszal megrendezendő nemzetközi színházi fesztiváljára. Az osztrák színház hozzátette, hogy ennek ellenére folytatni kívánja az eszmecserét a magyarországi kultúrpolitikáról, és - mint jelezte - árnyalt vitát kíván lehetővé tenni, amelyhez jobb helyszínnek tartja Bécset, mint Budapestet.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr177996539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása