7óra7

A Burgtheater sajnálja, hogy a Nemzeti Színház nem lesz ott a márciusi fesztiválon

A Burgtheater sajnálja, hogy a Nemzeti Színház nem lesz ott a márciusi fesztiválon

2014. 02. 20. | 7óra7

„Sajnáljuk, hogy a Nemzeti Színház vezetése a lemondás mellett döntött, hiszen az volt a benyomásunk, hogy Vidnyánszky Attila számára fontos volt a fesztiválon való vendégszereplés” – reagált a Burgtheater sajtóosztálya a Nemzeti Színház igazgatójának hétvégi bejelentésére.

Burgtheater

A Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann ugyanakkor kedden délelőtt a fesztiválról tartott sajtótájékoztatón az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint úgy fogalmazott: „a patetikus formában közölt lemondás bizonyos értelemben a tények elferdítése, figyelmen kívül hagyva a fesztivál fő mondanivalóját”.

Vidnyánszky Attila szombaton arról tájékoztatta levélben Matthias Hartmannt, hogy a Nemzeti Színház nem vesz részt a bécsi Burgtheater márciusi, magyar előadásokat felvonultató fesztiválján a bécsi teátrum körül kialakult „bizonytalan helyzet” miatt.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolói szerint az osztrák ellenzéki pártok a Burgtheater vezetője, Matthias Hartmann lemondását követelik, miután kiderült, hogy 8,3 millió eurós (mintegy 2,5 milliárd forintos) hiány keletkezett a 2012/13-as évad költségvetésében, a társulat pedig bejelentette bizalmatlanságát a vezetővel szemben.

Vidnyánszky Attila „Ebben a bizonytalan helyzetben a legmegnyugtatóbb döntés számomra az, hogy sem az általam vezetett intézményt, sem annak művészeit nem teszem ki annak, hogy a Burgtheaterben és az osztrák színházi életben dúló vitákban, botrányszagú eseményekben bármiféle eszközzé váljanak” – indokolta döntését a hétvégén Vidnyánszky Attila.

Az MTI-nek arra az írásban feltett kérdésére, hogy a pénzügyi és vezetői válság miképpen befolyásolja a fesztivál programját, a színház megerősítette: a költségvetési problémák az elmúlt évadot érintik. A most futó évad előadásainak anyagi feltételei biztosítottak, a Magyarország Fesztivál fontos része a színház idei programjának – közölték.

A Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann kedden délelőtt, a fesztivállal kapcsolatban meghirdetett sajtótájékoztatóján elmondta: a fesztivál célja „nyilvánosságot teremteni olyan témáknak, amelyek ott (Magyarországon) kiemelten érdeklik a közönséget”. Jászay Tamás színikritikus a keddi bécsi sajtótájékoztatón elmondta: a Burgtheater dramaturgjával, Andreas Erdmann-nal közösen összeállított program „ismert és kevésbé közismert” társulatok előadásaiból áll.

A bécsi Burgtheater március 14. és 20. közötti Magyarország Fesztiváljára független társulatokat és a Nemzeti Színház egy előadását is meghívták. A programban szerepel a Forte Társulat Kristóf Ágota A nagy füzet című regényének színpadi feldolgozásával, amelynek Horváth Csaba a rendezője. A Nemzeti Színháztól Vidnyánszky Attila egy rendezése, a Johanna a máglyán szerepelt volna. Meghívták továbbá Bodó Viktor Anamnesis című rendezését – a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkcióját – és a Krétakör társulat Korrupció című darabját, Gulyás Márton rendezését. Pintér Béla és Társulata a Szutyok című darabbal vesz részt a fesztiválon. A darabokat magyar nyelven, német feliratozással adják elő.

*Külföldi sajtó Magyarországról – a Kurier a Burgtheater sajtótájékoztatójáról*

Több osztrák lap is beszámolt szerdán a bécsi Burgtheater előző napi sajtótájékoztatójáról, amelyen a színház költségvetési hiányáról, vezetési válságáról és márciusi Magyarország-fesztiváljáról is szó volt. A Kurier című lap úgy fogalmazott tudósításában: a Burgtheater „szenvtelenül” fogadta a hírt, hogy „a szigorúan orbáni vonalat követő” budapesti Nemzeti Színház – a Burgtheater körüli aktuális vitákra hivatkozva - lemondta a részvételét a fesztiválon. „Végülis a program nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy a nem besimuló, lázadó ellenzéki színházi szcénát bemutassa” – állt a cikkben. A Kurier újságírója lehetségesnek nevezte, hogy a Burgtheater körüli aktuális viták ürügyet szolgáltattak a Nemzeti Színház számára arra, hogy elhatárolódjon „egy számára kényelmetlen fesztiváltól”.

Kapcsolódó

>>> Vidnyánszky híve a párbeszédnek, de revansot vesz a Burgtheateren

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr687996351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása