7óra7

Elhunyt Csala Zsuzsa

Elhunyt Csala Zsuzsa

2014. 02. 24. | 7óra7

Csala Zsuzsa 1933. július 9-én született Budapesten. Tehetségére 16 évesen egy gimnáziumi színjátszócsoport előadásán figyelt fel Pártos Géza rendező, az ő tanácsára jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A főiskolára ugyan felvették, de harmadévesen eltanácsolták.

Diplomát nem szerzett, ám 1954-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1955 és 1960 között az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. A Vidám Színpad társulatának 1960-tól nyugdíjazásáig volt tagja. Sok filmszerepben és tévéfilmben volt látható, rendszeres szereplője volt a Magyar Televízió kabaréműsorainak. Legutóbb csatlakozott az újjáalakult Vidám Színpad társulatához.

1974-ben Jászai Mari-díjat kapott, Érdemes művész elismerésben 1986-ban részesült. 2007-ben neki ítélték a Marton Frigyes-díjat.

Csala Zsuzsa és Bilicsi Tivadar

Csala Zsuzsát a Vidám Színpad saját halottjának tekinti.

Verebes István: a kabaré egyik legkiemelkedőbb komikája volt

Verebes István Csala Zsuzsa a kabaré műfajának Lórán Lenke mellett talán az egyetlen igazán fajsúlyos komikája volt, remek színésznő, nagyon szerethető ember a közönség és a kollégák részéről egyaránt - méltatta Verebes István a szombaton, 81 éves korában elhunyt színésznőt az MTI-nek.

"Én ismertem őt nagyon kedélyes korszakából, amikor a Vidám Színpad társulatának tagja volt. Annak a társulatnak, amelynek egyik legfőbb energiáját maga Csala Zsuzsa adta" - fogalmazott a rendező.

Elmondta, hogy a komika részese és egyik legkiemelkedőbb tagja volt annak az "oldott és remek hangulatnak", amely a színpadot jellemezte. Szerencsésnek tartja magát, hogy több alkalommal is dolgozhattak együtt.

Felidézte, hogy a Vidám Színpad átalakulása, a társulat idézőjelbe vett megszűnése nagyon megviselte a művésznőt. "Egy keserű, szomorú, megalázott, rémes helyzetekbe belekényszerülő színésznő lett belőle, és azt gondolom, hogy az ő pályaképe tünet is volt, hiszen a színész, ha nincs szükség rá, abba hal bele" - fogalmazott.

Elmondta, Csala Zsuzsa a társulat sok tagjával együtt sokat emésztette magát a Vidám Színpad megszűnésén, hiszen azok, akik 20, 30 vagy 40 évig voltak egy színházban, úgy érezték, jószerivel kisemmizték őket. "Nagyon felelőtlenül bánunk azokkal, akiket a közönség szeret, régen nem becsüljük meg az öreg színészeinket" - tette hozzá.

Személyes emlékeiről mesélve felidézte, hogy volt egy játékuk; mikor találkoztak, egymás iránt érzett szeretetük jeleként Csala Zsuzsa mindig csücsörítve üdvözölte. "Az jut eszembe, hogy már soha nem fog rám többet csücsöríteni. Nagyon édes ember volt, nagyon sajnálom őt" - mondta Verebes megrendülten.

Bodrogi Gyula: csupa jókedv volt, a közönség nagyon szerette

Bodrogi Gyula Csupa jókedv volt Csala Zsuzsa, a közönség nagyon szerette - mondta a színésznő halálhírétől megrendülten Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező az MTI-nek.

"Húsz évig dolgoztunk együtt a vidám színpadon, amikor a színpad még megvolt a Révay utcában. Zsuzsa hajtómotorja volt a színháznak, a közönség imádta" - emlékezett Bodrogi Gyula, aki 1982–2001 között volt a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője.

Elmondta, nem tudja felsorolni, hogy sok közös munkájuk közül melyiket szerette a legjobban, hiszen annyira sok volt és mind szép emlék. "Maga a munka volt vele a legkedvesebb."

Csala Zsuzsa 1960-tól kezdve negyven évig volt a budapesti Vidám Színpad tagja, amikor a kétezres évek elején a színház arculatváltása után a társulatot szélnek eresztették.

"Rengeteg színdarabban és kabaréban játszottunk együtt, nagyon könnyű volt vele kijönni" - fogalmazott Bodrogi Gyula.

Mint felidézte, tudott róla, hogy a színésznő az utóbbi időben nem volt túl jó lelkiállapotban, de halálhíre nagyon váratlanul érte.

"Nagyon kedves ember volt, kedves és becsületes, csupa jókedv, akit a közönség nagyon szeretett. Ez volt ő." - mondta Bodrogi Gyula.

Vácon emlékeztek a művészre kollégái

Szenteltvíz és kokain - Csala Zsuzsa Halála napján, szombaton Vácott lett volna fellépése Csala Zsuzsának, aki Egy csók és más semmi című darabban játszott volna. A nézők fotókkal, virágcsokrokkal és mécsesekkel érkeztek az előadásra – közölte hétfőn a Fogi Színház-Budapesti Bulvárszínház az MTI-vel.

Csala Zsuzsa a Váci Dunakanyar Színházban lépett volna fel, kollégái és a nézők ezzel az előadással búcsúztak el tőle – olvasható az összegzésben.

A közlemény felidézi, hogy Csala Zsuzsa utolsó szerepe Gervaise nagynéni volt Louis Velle Randevú Párizsban, avagy Szenteltvíz és kokain című komédiájában a Fogi Színház-Budapesti Bulvárszínházban. A darab tavalyi országos turnéján több ezren láthatták, júliusban, 80. születésnapján is ezen darabot követően köszöntötték a színpadon.

A színésznő az utóbbi tíz évben, a Vidám Színpad megszűnését követően a Fogi Színházban játszott rendszeresen.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr287996313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása