7óra7

Lezárult újabb három fővárosi színház ellenőrzése

Lezárult újabb három fővárosi színház ellenőrzése

2014. 02. 26. | 7óra7

Állami Számvevőszék Két színházi társaság esetében nem volt megfelelő az önköltség-számítási szabályzat – olvasható az ÁSZ MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A közlemény felidézi, hogy az Állami Számvevőszék az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése keretében fővárosi és vidéki színházaknál végez ellenőrzéseket. Korábban hat fővárosi teátrum ellenőrzése zárult le, ezeket a jelentéseket január 30-án hozták nyilvánosságra.

Az ÁSZ a színházi társaságok 2008-2012 közötti működésének ellenőrzésekor alapvetően azt értékelte, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat, valamint a színházak betartották-e a közszolgáltatási szerződésben vállalt feladatokat és a színházak a vagyonnal történő gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

A jelentések megállapításai szerint a Fővárosi Önkormányzat mindhárom színházi társaság esetében biztosította a közfeladat-ellátást. A leltározásra vonatkozó előírások azonban az önkormányzat vagyonrendeleteiben nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően szerepeltek.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft.-nél a számlarendben és a leltározási szabályzatnál tártak fel hiányosságokat a számvevők, a Madách Színház Nonprofit Kft.-nél és a Thália Színház Nonprofit Kft.-nél pedig emellett az önköltség-számítási szabályzat nem felelt meg mindenben a jogszabályok előírásainak. E két utóbbi társaságnál az önköltség-számítási szabályzatok nem tartalmazták az általános költségek felosztási módját, a Thália esetében a szabályzat nem tért ki a társulat bérének és járulékainak legalább a produkció színreviteléig történő felosztási módjára sem. Szintén a Thália Színház esetében a bizonylatkezelés területén is tártak fel hiányosságokat a számvevők.

Az ÁSZ a budapesti főjegyzőnek és a színházi társaságok vezetőinek fogalmazott meg javaslatokat a feltárt hiányosságok miatt, ezek alapján az ellenőrzötteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Kapcsolódó

>>> Lezárult hat fővárosi színház ellenőrzése

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1007996281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása