7óra7

Óbudai Társaskör: Hrabal 100

Óbudai Társaskör: Hrabal 100

2014. 03. 04. | 7óra7

*Képmutogató kiállítás*

Az Óbudai Társaskör Galéria XX. századi cseh képzőművészek munkáit bemutató évtizedes hagyományába illeszkedik a Képmutogató című kiállítás: Vladimír Boudník, Zdenĕk Bouše és Oldřich Hamera grafikái, Bohumil Hrabal kollázsai.

Három olyan cseh művész alkotásaival ismertetik meg a közönséget, akik Hrabal barátai voltak, kiállításaikat az író nyitotta meg, szerepeltek műveiben, illetve képeik illusztrációként megjelentek cseh Hrabal kiadásokban. A cím a kiállítást meghatározó szoros inter- és kontextuális kapcsolatra utal; s ennek jegyében a képek és a szövegek együtt jelennek meg a galéria terében. A megnyitót hagyományosan egy cseh kultúráról – Hrabal és a képzőművészet címmel – rendezett beszélgetés teszi teljessé. A beszélgetés résztvevői: Oldřich Hamera képzőművész, Hushegyi Gábor és Pataki Gábor művészettörténészek. Moderátor Lakos Attila, a kiállítás kurátora lesz. A kiállítást megnyitja Esterházy Péter író március 11-én, 18 órakor. Megtekinthető: március 12-től április 13-ig, hétfő kivételével 15 és 19 óra között.

Bohumil Hrabal

*Szigorúan ellenőrzött vonatok – felolvasószínházi est*

Az Óbudai Társaskör a Színházi Világnap alkalmából felolvasószínházi köntösbe bújtatja március 27-én, csütörtökön este 7 órakor a náci megszállás idején játszódó, humorral-iróniával fűszerezett feledhetetlen történetet. „A 804-es számú vonat most haladt át Kamenné Zbožin” állapította meg Bohumil Hrabal a forgalmistavizsgáján, fülét a sínekre szorítva. Talán ő maga Miloŝ, az ifjú forgalmista az élményeiről írt kisregényében, amely Jiří Menzel filmjének köszönhetően világhírűvé lett. Az esten közreműködik Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Tasnádi Bence és Matisz Flóra. A program dramaturgja Szabó-Székely Ármin, a rendező Székely Kriszta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr217996233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása