7óra7

Lezárult a Vígszínház és a Bárka ellenőrzése

Lezárult a Vígszínház és a Bárka ellenőrzése

2014. 03. 13. | 7óra7

Az ÁSZ két újabb, gazdasági formában működő színházi társaság ellenőrzését zárta le. A korábban nyilvánosságra hozott jelentésekhez hasonlóan a Fővárosi Önkormányzat többségi tulajdonában lévő Vígszínház és a Józsefvárosi Önkormányzat többségi tulajdonában lévő Bárka Színház esetében is a 2008-2012 közötti vagyongazdálkodást és közfeladat-ellátást értékelték a számvevők – áll az ÁSZ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Állami Számvevőszék A Vígszínház és a Bárka Színház ellenőrzése során az ÁSZ alapvetően azt vizsgálta, hogy a tulajdonos önkormányzatok, valamint a színházak betartották-e a közszolgáltatási szerződésben vállalt feladatokat, illetve a vagyongazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

A jelentések megállapításai szerint a tulajdonos Fővárosi, illetve Józsefvárosi Önkormányzat egyaránt biztosította a közfeladat-ellátást, a szükséges vagyont a tulajdonában lévő színház rendelkezésére bocsátotta.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Vígszínház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. közszolgáltatási szerződésben meghatározott feladatait teljesítette, likviditása biztosított volt az ellenőrzött időszakban. A számviteli elszámolásnál többször megsértették az időbeli elhatárolásra, valamint a bizonylati fegyelemre vonatkozó előírásokat.

Az ellenőrzés feltárta, hogy a Vígszínház önköltség-számítási szabályzata nem tért ki a társulat bérének és járulékainak legalább a produkció színreviteléig történő felosztási módjára.

A Bárka Színház Nonprofit Kft. 2009-et kivéve minden évben negatív mérleg szerinti eredménnyel zárt – mutat rá az ÁSZ jelentése. A számviteli törvényben foglaltakat az elszámolások során nem tartották be teljes körűen és több területen megsértették a leltározási és selejtezési szabályzat előírásait is.

Az ellenőrzés rávilágított, hogy a Bárka Színház 2008-2012 között nem rendelkezett jóváhagyott SZMSZ-szel, szabályzatait nem aktualizálta, a munkaviszony létesítését, megszüntetését, a munkakörök átadás-átvételét nem szabályozta, számlarendet sem készített.

Az ÁSZ a Vígszínházzal kapcsolatban a főpolgármester és a budapesti főjegyző, illetve mindkét színházi társaság esetében a vezető részére fogalmazott meg javaslatokat a feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Állami Számvevőszék az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése keretében fővárosi és vidéki színházi gazdasági társaságok működését értékeli. A jelentéseket az ÁSZ ütemezetten hozza nyilvánosságra. Korábban kilenc budapesti teátrum ellenőrzése zárult le. Jelenleg további két budapesti és négy vidéki színházi társaság ellenőrzése van folyamatban.

Kapcsolódó

>>> Lezárult hat fővárosi színház ellenőrzése

>>> Lezárult újabb három fővárosi színház ellenőrzése

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887996127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása