7óra7

Drámaíró verseny Békéscsabán

Drámaíró verseny Békéscsabán

2014. 03. 24. | 7óra7

Fekete Péter, a versenynek ötödik alkalommal otthont adó Békéscsabai Jókai Színház igazgatója az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: idén Pozsgai Zsolt, Székely Csaba és Vörös István vállalta, hogy egy éjszaka alatt darabot ír, amelyet a következő nap három rendező három színészcsapattal színpadra állít. A közönség szombat este láthatja a produkciókat.

Békéscsabai Jókai Színház Kiemelte, hogy a Siposhegyi Péter ötleteként indult, a Körös Irodalmi Társasággal és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvánnyal közös rendezvény új szereplője a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, amelynek közreműködésével három bábdarab is születik Fekete Ádám, Orbán János Dénes és Szálinger Balázs tollából. Ezeket vasárnap délután mutatják be.

A darabok alapjául szolgáló újságcikkeket csütörtök este a Heti Válasz aznap megjelenő számából sorsolják ki. Mint Borókai Gábor főszerkesztő elmondta, a verseny győztesének egy díjat is felajánl a lap.

Péntek reggel az M1 Ma reggel című műsorában élő adásban szintén sorsolással dől el, hogy melyik darabot kik viszik színre. Ezt követően kezdődnek a próbák, amelyeket az érdeklődők végig is követhetnek.

Fekete Péter elmondta, hogy idén három erdélyi rendező, Csurulya Csongor, Szabó K. István és Béres László állítja színpadra a darabokat. A békéscsabai társulathoz három vendégművész - Ullmann Mónika, Kolti Helga és Besenczi Árpád - csatlakozik. A bábelőadások rendezői Bartal Kiss Rita, Hoffer Károly és Veres András lesznek. A bábszínház művészeihez a Békéscsabai Jókai Színházból, a kecskeméti Ciróka Bábszínházból és a nagyváradi Lilliput Társulattól érkeznek vendégszínészek.

Mint Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója megjegyezte, a verseny kibővítésével a bábdarabok írásának inspirálása, a bábszínházi világ megismertetése, a műfaj népszerűsítése a céljuk.

A szombat esti bemutatót online közvetítéssel élőben láthatják a debreceni Deszka Fesztivál résztvevői is, a verseny folyamatáról beszámolnak a Békéscsabai Jókai Színház oldalán és a Barkaonline oldalon, és egy nap alatt elkészül a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat különszáma is, amelyben az új drámák olvashatók.

A szakmai zsűri - amelynek elnöke Tarján Tamás - a legjobb dráma mellett a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb férfi és női mellékszereplőt, valamint a legjobb rendezőt is díjazza. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

Linka Ágnes, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy egyes darabokból akár egész estés színdarab is születhet. Hozzáfűzte, hogy a közmédia a kezdetektől a rendezvény mellé állt, a legsikeresebb színdarabból hangjáték is készül.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere (Fidesz) felidézte, hogy Jókai Színház, amely a Dél-Alföld egyik legrégebbi kőszínháza, egy éve került a város fenntartásába. Hangsúlyozta: büszkeség számukra, hogy Békéscsabán rendezik meg a drámaíróversenyt, amely különleges színfoltja az ország művészeti életének.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547996037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása