7óra7

Kincsem – Ősbemutató a Thália Színházban

Kincsem – Ősbemutató a Thália Színházban

2014. 03. 25. | 7óra7

Kincsem A produkcióról csütörtökön a Kincsem Parkban tartott sajtótájékoztatón Bereményi Géza felidézte, hogy a Kincsem-témával eredetileg egy filmproducer kereste meg. A témához akkor kapott igazán kedvet, amikor elolvasva a róla szóló könyveket, és megállapította, hogy reménytelen egy olyan telivérről írni – legalábbis filmet és színdarabot -, amely 54 futamban indult és mind az 54-et megnyerte. „Hol itt a konfliktus, amely minden filmnek és színdarabnak a hajtóereje?” – tette fel a kérdést, hozzáfűzve: akkor jött rá arra, hogy a történetnek az emberekről kell szólnia, akik szorosan körülvették Kincsemet.

Így a legendás lóhoz legközelebb álló négy embert kiválasztva a tulajdonos-tenyésztő, a tréner, a zsoké és az istállófiú történetének nézett utána. A versenylovat nagyon sok találgatás, pletyka, legenda vette körül, íróként elsősorban ezek érdekelték. Ezekkel próbálták megmagyarázni ezt az egyszeri csodát, amelynek már a születése körül is homályt sejtettek az emberek – jegyezte meg.

A Kincsem körül lévők mind maguknak tulajdonították a csodát – mondta az író, hozzátéve, hogy a szereplők személyes összecsapásai, vitái, konfliktusai hajtják a darabot, amely arról szól, hogy mi történik az emberekkel, amikor az életükben megjelenik a csoda. „Egy biztos, azoknak az embereknek, akik Kincsem közelében voltak, az élete tökéletesen megváltozott”.

A „csodaló” körüli „körtánc” egészen az utolsó nagy futamig tart. Bár az események részben a versenypályák környékén játszódnak, a futamok izgalmairól, az eredményekről csak a szereplők reakcióiból értesülhetünk.

Minden darabnak van egy központi figurája, amely olykor meg sem jelenik a színen. Ez a szereplőket mozgató, a konfliktusokat okozó rejtélyes háttérfigura ebben a darabban Kincsem, ő az, aki valamiféle túlvilági erőt képvisel – mutatott rá a rendező.

A vendéglátó Kincsem Park marketingigazgatója, Pécsi István az MTI-nek felidézte: Kincsem 1874-ben született és 1876-ban kezdett versenyezni, számos európai győztes futam után legfontosabb versenyét négyévesen futotta Angliában. „Bizonyította, hogy az őshazában is egy fantasztikus versenyló. Olyan rekordot állított fel, amelyet mind a mai napig nem tudtak megközelíteni sem. 54 start 54 győzelem, olyan veretlenségi sorozat, amelyet mai versenytechnikával is elképzelhetetlen utolérni” – mondta.

Kincsem pályafutását ötévesen fejezte be, négy szezont versenyzett betegség nélkül – mondta, hozzátéve, hogy ezután anyakancaként voltak nagyon jó ivadékai is, de egyikük sem érte őt utol. A versenyló 1887-ig élt.

Az előadásban a lótenyésztő Blaskovich Ernőt Gáspár Sándor alakítja. Zichy Margit grófnő szerepében Gubás Gabi, Festetics grófként Mohai Tamás, Kincsem trénerének, Robert Hespnek a szerepében Szombathy Gyula, a feleségeként Molnár Piroska látható, a zsokét Vida Péter alakítja. Mellettük Pindroch Csaba, Szegezdi Róbert, Egri Bálint, Mészáros András, Kovács Vanda, Mészáros András és Hunyadkürti István látható a színdarabban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr237996199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása