7óra7

Svédországi turnéja előtt utoljára látható a Hodworks a MU Színházban

Svédországi turnéja előtt utoljára látható a Hodworks a MU Színházban

2014. 03. 25. | 7óra7

Ahogy azt az apám elképzelte Április elején két estén, két különböző előadással lép fel a Hodworks a MU Színházban. A Hód Adrienn koreográfusi munkásságát nyomon követő kritikusok a Basse danse-t, illetve az Ahogy azt az apám elképzelte című előadásokat a legfrissebb, 2013 tavaszán bemutatott Pirkaddal együtt gyakran egy trilógia részeiként értelmezik.

A társulat legújabb előadását, a Pirkadot a nagymúltú európai kortárstánc hálózat, az Aerowaves szakmai zsűrije – a Nyúzzatok meg! című, szintén magyar táncelőadással együtt – 419 jelentkező közül választotta be az április végi svédországi Spring Forward fesztivál programjába. Az európai kortárstánc szakma egyik legnevesebb éves seregszemléjén az idei évben legjobbnak ítélt 24 európai kortárstánc előadást mutatják be.

Azoknak, akik látták és szerették a tavaly bemutatott Pirkadot, a MU Színházban hamarosan ismét látható Basse danse, illetve az Ahogy azt az apám elképzelte című előadás lehetőséget teremt, hogy egészként szemlélhessék Hód Adrienn koreográfusi koncepcióját.

Basse danse Míg a XV. századi reneszánsz udvari tánc kötött mozgásvilágát modern improvizációs technikával ötvöző Basse danse-ban a szabályos struktúra határozza meg a koreográfiát és a korabeli zenének is hangsúlyos szerep jut, addig az Ahogy azt az apám elképzelte című előadásban az elszabadulás és szétbontás egy új, absztrakt mozdulatnyelvet teremt. Utóbbi során minden, ami mesterséges szisztematikusan és szándékoltan cselekvésekre bontódik fel. Ebben az előadásban a zene hiánya, illetve töredékessége lehetőséget teremt a nézőnek, hogy hallja a testek súrlódását, érzékelje az izmok rezdülését.

A meztelenség kérdésének szempontjából is nyomon követhetjük a koreográfusi koncepció változásának folyamatát. Az Ahogy azt az apám elképzelte című előadásban az időről időre felbukkanó meztelen testekkel kezdődött az a merész kísérlet, amelyet Hód Adrienn 2013 tavaszán bemutatott előadásában, a Pirkadban folytatott. Az Ahogy azt az apám elképzelte című előadásban Hód Adriennt és alkotótársait (Molnár Csaba, Marco Torrice) a ruhátlan és a felruházott test közötti különbség abból a szempontból érdekelte, hogy milyen konkrét képeket, tartalmakat hordozhat a különböző testrészek felfedése és eltakarása, illetve ezek a képek miket idézhetnek fel a nézőkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547996023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása