7óra7

Az autizmus világnapja – Konferencia és közös gitározás pénteken

Az autizmus világnapja – Konferencia és közös gitározás pénteken

2014. 04. 02. | 7óra7

Light it up blue! (Ragyogj kékben!) A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberek és családjaik nehézségeire, társadalmi befogadásuk fontosságára, valamint arra, hogy a segítségnyújtásban milyen kiemelkedő szerepe van a családnak – áll a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.

A konferencia előadói között van Temple Grandin autizmussal élő állattudós professzor édesanyja, Eustacia Cultler, valamint Connie Kasari, a University of California pszichológia professzora is.

Cutler azzal vált híressé, hogy publicistát és kutatót nevelt négy évesen még nem beszélő, autizmussal élő lányából abban az ötvenes évekbeli Amerikában, amikor még az autista gyerekeket könnyen címkézték skizofrénnek és legtöbbjük zárt intézetekbe került.

Connie Kasari az autizmuskutató- és terápiás központ egyik alapítója és az Autism Speaks nevű nemzetközi szervezet egyik vezetőségi tagja.

A konferencia után a Centrál Színházban autizmusbarát előadáson mutatják be Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában című darabját, amely egy Asperger-szindrómás fiú önállósodásáról (is) szól. Az autizmusbarát megközelítés célja, hogy stresszmentessé tegyék a színházat az autizmussal élő emberek számára is. A színház előterében fényképes szereplőlista, útmutató táblák és önkéntesek segítik az eligazodást.

A kutya különös esete az éjszakában - Kovács Krisztián

A programsorozatot április 5-én a Séta az autizmussal élőkért című rendezvény zárja. A séta - amelyet a résztvevők Eustacia Cutlerrel tesznek meg - 10 órakor indul a Magyar Tudományos Akadémia elől. A résztvevők a Március 15. térre mennek, ahol Kulka János színművész beszédével, piknikkel és Szalóki Ági énekesnő előadásával zárják a felvonulást.

Békéscsaba és a környező települések gitárosai pénteken közös zenélésre gyűlnek össze a színház előtti téren. Este nyolc órakor több mint ötven gitáros játszik közismert dallamokat, az éneklésbe a közönség is bekapcsolódhat.

A Ragyogj kékben nemzetközi kampány keretében a Békéscsabai Jókai Színházat világítják kékre. A programban részt vesznek a békéscsabai Kemény Gitár Klub tagjai, emellett Szarvasról, Sarkadról, Gyuláról, Békésről, Kondorosról, Bélmegyerről és Budapestről is érkeznek gitárosok Békéscsabára - olvasható az AUT-PONT Alapítvány közleményében.

Az autizmus világnapját április 2-án, szerdán tartják. A világnap célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést, elfogadást. Ezen a napon világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig, Magyarországon a Parlamentet és a Művészetek Palotáját a Light it up blue! (Ragyogj kékben!) kampány keretében.

Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. Becslések szerint az autizmus világszerte 67 millió, Magyarországon pedig legalább mintegy 100 ezer embert érint.

Kapcsolódó:

>>> Ragyogj kékben! – Erwin Schrott operaénekes felhívása

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr407995939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása