7óra7

Švejk a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Švejk a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

2014. 04. 16. | 7óra7

A Jaroslav Hašek szatirikus regényéből készült színpadi feldolgozás követei az eredeti mű dramaturgiáját, de Spiró György átiratában a történetnek még erőteljesebb, a béke mellett állást foglaló, humanista, háborúellenes kicsengése van - mondta el Halasi Imre az MTI-nek.

Hevesi Sándor Színház - Švejk

A Švejk a prágai újságíró, Jaroslav Hašek (1883-1923) legmaradandóbb műve, bár korai halála miatt regényét nem tudta befejezni, a hiányzó harmadik rész újságíró barátja, Karel Vaněk munkája. A súlyos üzeneteket hordozó történet üzenete, hogy az embereknek soha többé ne kelljen átélni a háború borzalmait - fejtette ki Halasi Imre.

Hevesi Sándor Színház - Švejk Beszélt arról is, hogy - bár a hivatalos irodalomtörténeti kutatások nem igazolták egyértelműen - a legendák szerint Švejk valóságos, élő személyiség volt, akit a feljegyzések alapján a regény írója személyesen is ismert. Švejk joviális, kedves, szerethető figura, a rémséges történet közepette is kitűnik pozitív gondolkodása, az élni akarása, amely nélkül nem lehet túlélni a háború borzalmait - fűzte hozzá a rendező. Szólt arról is, hogy tizenhét évvel ezelőtt dolgozott utoljára a Hevesi Sándor Színházban és most ismét egy kiegyensúlyozott, jól működő társulattal állíthatta színpadra a darabot.

A címszerepet játszó Besenczi Árpád az MTI-nek elmondta: Spiró György változata szárazabb, szikárabb, ugyanakkor emberibb átirata az eredeti regénynek. Švejk hétköznapi figura, története a kisember csetlését, botlását mutatja be, aki egészséges humorával, optimizmusával, önbizalmával a háború borzalmai közepette is helyt tud állni.

A Jászai-díjas színművész, a színház igazgatója hozzáfűzte: Švejk története a háború, a mindenkori erőszak, az öldöklés ellen szól. Felidézte, hogy két évtizeddel ezelőtt Pécsett egy Švejk-átiratban Lukács főhadnagyot játszotta. A cseh rendező által színpadra állított előadás aktualitását akkor az adta, hogy a baranyai megyeszékhelytől nyolcvan kilométerre a szerbek Eszéket bombázták és sajnos megint olyan világot élünk, amikor ugyan távolabb, de egy szomszédos országban ismét dörögnek a fegyverek - emlékeztetett az igazgató.

A főbb szerepeket a pénteki premieren Urházy Gábor László, Farkas Ignác, Mester Edit, Hertelendy Attila, Kiss Ernő, Czegő Teréz, Misurák Tünde, Wellmann György és Bellus Attila játssza.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr107995807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása