7óra7

Átadták az Oláh Gusztáv-, a Ferencsik- és Gela Lajos-emlékplaketteket az Operaházban

Átadták az Oláh Gusztáv-, a Ferencsik- és Gela Lajos-emlékplaketteket az Operaházban

2014. 04. 18. | 7óra7

Oláh Gusztáv-emlékplakettet vett át Rálik Szilvia, az Operaház vezető szopránja, Sebestény Katalin balettmester és Harazdy Miklós korrepetitor - tájékoztatta az MTI-t a dalszínház sajtóirodája.

Az elismerést a kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, Oláh Gusztáv, az Operaház egykori főrendezője, vezető tervezője emlékére testvére, De Chatel Rudolfné, született Oláh Melinda hozta létre. A plakettet - Pátzay Pál alkotását - első alkalommal 1977 decemberében adták át, s azóta minden évben a kuratórium döntése alapján adományozzák a színház művészeinek a tehetség, a szorgalom, a művészi és emberi magatartás minősége, olykor pedig az életmű elismeréseként.

*Rálik Szilvia* az Operaház vezető drámai szopránja. Az idei évadban többek közt a Turandot és a Jenufa címszerepében láthatta a közönség. A szezonban színre lép még Toscaként, majd a Strauss150 Fesztiválon Az árnyék nélküli asszony bemutatóján és további előadásaiban, végül az Elektra címszerepében.

Magyar Állami Operaház

A közlemény szerint a díjátadáson Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hangsúlyozta: Rálik Szilvia modern énekesnő, aki színészileg és hangi kvalitásaiban is alkalmas a legnehezebb feladatok megoldására, s erre nagy kereslet van a világon. Az Operaháznak öröm, hogy Rálik Szilvia ennek ellenére ide helyezte szakmai székhelyét.

*Sebestény Katalin* balettmesternek Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója adta át a kitüntetést, kiemelve: a mesternő évtizedek óta segíti a hazai táncszakmát. "Sebestény Katalin szemének élessége, lényeglátása és aprólékossága híres, értékítélete pedig mérce a hazai balettéletben" - mondta. A balettmester az Állami Balettintézetben szerzett balettművész diplomát 1958-ban, majd 1963-ban elvégezte a balettpedagógus szakot is. 1958-1988 között az Operaház címzetes magántáncosnője volt, majd 1999 óta - megszakításokkal - balettmestere.

Ugyancsak ez évben kezdett korrepetitorként az Operaházban *Harazdy Miklós*, aki zeneakadémiai tanulmányainak befejeztével ugyanott folytatta tanárként. Az elmúlt tizenöt évben változatlanul magas szakmai minőségben készíti fel a dalszínház magánénekeseit színpadi szerepeikre, repertoárján mintegy ötven opera szerepel, ugyanakkor számos felkérést kap hangversenyekre. Állandó zongorakísérője Rost Andrea és Miklósa Erika estjeinek, Hamari Júlia mesterkurzusainak. Ugyancsak állandó partnere Sass Sylviának, ahogyan Andor Éva, Bende Zsolt és Simándy József közös szakmai munkájuk elindulása után szintén állandó partnerként számított rá. Ókovács Szilveszter Harazdy Miklós erényei között említette, hogy számos zenei stílusban otthon van, és hogy a karmesteri pálcát is a kezébe veszi.

A Ferencsik-emlékplakettet a világhírű dirigens, egykori főzeneigazgató emlékére 1986-ban hozták létre Forgách József balettművész kezdeményezésére; első alkalommal a művész születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a hangszeres művészek és karmesterek.

Az idei évadban *Polonkai Judit*, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának - az Operaház együttesének fagottművésze kapta a kitüntetést. Már harmadéves akadémistaként a Budapesti Fesztiválzenekar művésze volt, ahol a szimfonikus zenekari repertoár színe-javát játszotta Bachtól Bartókig, itthon és szerte a világban, nemzetközi hírű karmesterek vezényletével. 1996-tól az Operaház zenekarának elhivatott művésze - a főigazgató a szólófeladatok ellátásakor is abszolút higgadtsággal párosuló, biztos hangszeres tudását említette legnagyobb érdemeként.

*Kaszás Ildikó* balettmester kapta idén a 2009-ben alapított Gela Lajos-emlékplakettet, amellyel az Erkel Színház egykori főügyelője előtt tisztelegnek. A díjat évente ítélik oda egy, az Operaház művészeti ügykezelése területén dolgozó munkatársnak - a díjazott a játékmesterek, balettmesterek, rendező- vagy balettasszisztensek, ügyelők és súgók közül kerülhet ki, személyéről négytagú zsűri dönt.

Az idei kitüntetett Kaszás Ildikó balett-táncos, koreográfusasszisztens, az Operaház örökös tagja, érdemes művész. Az Állami Balettintézet elvégzése után 1958-ban vették fel az Operaházba. Magántáncosi évei után főként Seregi László koreográfus munkatársaként, asszisztensként és tanárként dolgozott. Medveczky Ádám karmester a kuratórium elnökeként méltatta Kaszás Ildikó munkásságát, kiemelve, Seregi László, a korszakos művész halála óta hatalmas kincset őriz: a nagy koreográfus teljes életművét. "Őrizni is nagy felelősség, átadásának képessége azonban ugyancsak érték - amit Kaszás Ildikó birtokol, hiszen évtizedeken át töltötte be a híd szerepét a lobogó művész és az érzékeny magántáncosok között" - tette hozzá Medveczky Ádám az Operaház közleménye szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657995793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása