7óra7

Macska a forró bádogtetőn – Premier a sepsiszentgyörgyi színházban

Macska a forró bádogtetőn – Premier a sepsiszentgyörgyi színházban

2014. 04. 24. | 7óra7

Mély dolgokat érint, mégis közönségbarát darabnak számít Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámája. Olyan helyzetekről szól, melyek szinte minden családban előfordulnak a szülő-gyerek kapcsolatokban, a házastársak és testvérek közötti kapcsolatokban, körüljárja a hazugság és képmutatás kérdéskörét, az ember identitásának, szexualitásának, vagyonhoz való viszonyulásának kérdéskörét. A nézők egy olyan család életébe nyerhetnek betekintést, melynek tagjai hasztalanul próbálnak kitörni köreikből, mert rossz döntéseik nyomán vagy akaratuktól függetlenül kilátástalan helyzetbe sodródtak.

Macska a forró bádogtetőn

Tennessee Williams amerikai író, jelentős irodalmi díjak birtokosa, akit sokan korának legjobb drámaírójaként tartanak számon. Többnyire családi drámákat írt, amelyek dél-amerikai környezetben játszódnak, és amelyekben jól fellelhető a Dél társadalmának gazdasági és morális válsága, illúzióvesztése, dekadenciaérzete. Maga nyilatkozta darabjai kapcsán: „Mindig is vonzódtam ahhoz, hogy olyan alakokat alkossak, akikben van valami nyomorék. Azt hiszem, könnyebben tudok azonosulni az olyan jellemekkel, akik a hisztéria szélére sodródtak, akik megrettentek az élettől, akik kétségbeesetten igyekeznek utat találni a másik emberhez...”

Victor Ioan Frunză rendező a hazai színpadok egyik legelismertebb művésze, magyar és román színházi berkekben egyaránt. 1981 óta dolgozik hivatásos rendezőként, azóta kétszáznál is több előadást rendezett Romániában, Magyarországon, Franciaországban, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Izraelben… Rendezéseit mintegy ötven hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, ezek között a legjobb rendezőnek és a legjobb előadásnak járó UNITER-díjat, valamint a Színházkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját is elnyerte.

Macska a forró bádogtetőn

A produkcióban színpadra lép Benedek Ágnes, Kónya-Ütő Bence, D. Albu Annamária, Szakács László, Gajzágó Zsuzsa, Diószegi Attila, Veress László. A gyermekszerepekben Kádár Dorkát, Bordás Anna Virágot, Kernászt Sára Katalint, Kovács Zsófiát és Szőcs-Torma Mártont láthatja a közönség.

A díszletet és jelmezt Adriana Grand tervezte, a dramaturg Nagy B. Sándor.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr237995761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása