7óra7

Csákányi Eszter: Egy intim este

Csákányi Eszter: Egy intim este

2014. 04. 30. | 7óra7

Csákányi Eszter élő koncertje az Akit az istenek szeretnek a hónap végétől látható a Spinoza Házban. Az Orlai Produkciós Iroda gondozásában futó előadásról beszélgettünk a művésznővel.

► Mesélne az előadásról? A színlapon pár mondatot olvashatunk…

*Csákányi Eszter:* Tulajdonképpen annyi elég, amennyi a színlapon látszik. Vallomás, mindenféle állapotról, legerősebben az öregedésről. A többi az érzékeny történet, nem lehet leírni. Nem tudok róla sokat beszélni, ami a színlapon látszik, az a legjobb lenyomata.

Akit az istenek szeretnek - Wagner-Puskás Péter, Csákányi Eszter

► Hogy készül egy ennyire őszinte estre?

*Csákányi Eszter:* Nagyszerű munkatársaim vannak, akik sokat segítenek. Legnagyobb segítőm egy régi barátom, Zöldi Gergely. Amikor elkezdtünk közösen gondolkozni, mutatott különböző anyagokat, zenéket, dalokat, szövegeket. Meghallgattuk, elolvastuk őket, alakítottuk a dalokat, dolgoztunk velük. Keresgéltünk. Lassan ment, mert sok minden eszünkbe jutott, amire ki kellett térni. Elvetettünk dolgokat, aztán visszatértünk rájuk, mert kiderült, hogy valami valakinek még is jobban tetszik. Ott volt velünk Wagner-Puskás Péter, aki a zenei stílusért felelős. Vele mindig arra jutottunk, hogy az jó, ha nem úgy csináljuk a dalokat, ahogy azok eredetileg elhangzottak, hanem megbolondítjuk, magunkra alakítjuk a ritmusukat és a hangzásukat. Kitaláltunk egy szálat, ami aztán vezetett minket. Ezen keresztül egyre beljebb megyünk a történetbe, egyre mélyebbre, és így mesélek arról, hogy hogyan éltem végig az életemet. Olyan lett, mint egy monodráma.

► Mostanra állt össze…

Akit az istenek szeretnek - Csákányi Eszter *Csákányi Eszter:* Igen, mindig változott, sokat frissítettük, új dolgok kerültek bele. Fellépek a Belvárosi Színházban a Micsoda útjaink című Cseh Tamás estben, ott csinálok egy számot, azt is bele fogom valószínűleg tenni. Nagyon hajlékony és rugalmas az egész. Foglalkozunk azzal, hogy mindig friss legyen.

► Az élettörténet elmesélése rugalmas, hajlékony természetű.

*Csákányi Eszter:* Ettől aztán az aznapi hangulatomon is múlik, hogy milyen lesz az előadás. A közönségtől is nagyon függ. Közel vannak a nézők, ez egy intim este. Fontosak a visszajelzések, hogy hogyan reagálnak. Sokat improvizálok benne, főleg szövegeket. Előfordult már olyan is, hogy úgy döntöttem az egyik dalt nem éneklem el, inkább egy másikat. A pillanat a lényeg, hogy életre keljen. Ettől jut el a nézőknek a lelkéhez. Érzik, hogy nem száz évvel ezelőtti dolgokról beszélek.

A hét asszonyában a másik önálló estjében is megindító volt a női alakok őszintesége.

*Csákányi Eszter:* Remélem ez is hasonló este lesz. Egy teljes komplex kép egy emberről. Ehhez olyan zenéket, irodalmi anyagokat választottunk, amik egy része kevésbé ismertek ugyan, de nekem sokat jelentenek, fontosak az életemben.

► Mit szól hozzá, hogy a Titkaink az új Pintér Béla darab, amiben játszik, nem került be a POSZT programjába?

*Csákányi Eszter:* A mai színházi életről ez egy tökéletes kép. Tökéletes kép. Hogy nincs meghívva egy ilyen színházi előadás, ami egyértelműen az évad egyik legígéretesebbje, hogy ne lássa a pécsi közönség, ez nagyon szomorú. Tudom, hogy mi van a háttérben, és az is nagyon szomorú. Hogy nem az előadás értéke szerint ítélkeznek a meghívók. Rettentő szégyennek tartom, hogy egy ilyen ígéretes előadást egy országos színházi fesztiválra nem hívnak meg. Tragikus, hogy beleviszik a politikát a kultúrába.

Akit az istenek szeretnek - Csákányi Eszter

► Pedig nagyon erős előadás.

*Csákányi Eszter:* Szerintem is. Nézik bal- és jobboldali gondolkozású emberek is és mindenkinek tetszik. Úgy is, mint írás és úgy is, mint előadás revelatív. Ráadásul egy fontos, lezáratlan témával foglalkozik. Az ügynökkérdés politikai kurzusokon átívelő, élő probléma.

► Szerencsére az előadás ettől függetlenül telt házzal fut.

*Csákányi Eszter:* Nem is hogy telt házzal, hanem több mint ezer ember van a jegyre várók listáján! Nagyon kíváncsiak rá az emberek. Voltunk a debreceni Deszka Fesztiválon, ahol ötszázhatvan jegyet adtak rá el, a kakasülőn is zsúfolva ültek az emberek, nagyon nagy siker volt. Az Akit az istenek szeretnek más műfajú előadás, de remélem ez is joggal tart majd igényt a közönség szeretetére.

 Hodászi Ádám

 

Kapcsolódó:

>>> Akit az istenek szeretnek – Premier az Orlai Produkciónál

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr297995679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása