7óra7

„Ha megölnek se tudom, ki ez a Csicsikov” – tantermi ötletek a Holt lelkekhez

„Ha megölnek se tudom, ki ez a Csicsikov” – tantermi ötletek a Holt lelkekhez

2014. 05. 19. | 7óra7

A Magyartanárok Egyesületének tagjai tanítási segédleteket készítenek olyan előadásokhoz, amelyekre biztosan érdemes elmenni a diákokkal.|

Holt lelkek *A színházi szórólapot és Gogol saját, megjelenésre váró regényéhez tervezett címlaptervét tanulmányozó diákcsoportok a Holt lelkek színházi megtekintésére készülődnek. Nem valószínű, hogy sokan olvasták volna közülük az orosz szerző terjedelmes poémáját, de ez nem is feltétele az előadás élvezetének. Ám jól tudjuk: az ismerős akkor is jobban vonz, mint az ismeretlen, ha szeretjük a meglepetéseket. A felkészített diákok befogadó készsége tehát jóval nagyobb, mint azoké, akiknek nincsenek előzetesen felkeltett várakozásaik egy darabbal kapcsolatban.*

Miután a „szórólap-csoportok” és a „címlap-csoportok” sok kreatív előfeltevést fogalmaztak meg a rájuk váró élménnyel kapcsolatban, a diákok egy rejtvényféleséggel bíbelődhetnek: a szereplők orosz és magyarított nevét, illetve rajzolt és az előadásból fotózott képeit kötik össze egymással, s ezzel felmérik a beszélő nevek lehetséges üzeneteit. A vérbeli magyartanár persze nem tudja megállni, hogy a regény eredeti szövegéből előre is megmutasson valamit, ezért a párosítós játék után az osztály szövegrészletek segítségével gondolkodhat el arról, milyen furcsa szerzet is a gogoli narrátor, és mely mozzanatok hogyan lehetnek alkalmasak valódi színházi pillanatok megteremtésére.

Holt lelkek - Rudolf Péter, Lukáts Andor

Az előadás megtekintése utáni órán a Holt lelkek nagyszabású konstrukcióját a gyerekek saját magukból létrehozott szerephálóval idézik fel, alkotják újra. Az élőképként felállított szerepháló megalkotása a diákok számára önmagában is jó mulatság, ráadásul rengeteg tanulságos megfigyelésre ad lehetőséget. A Radnóti Színház előadásához készült segédletben pontosan megtalálhatók a feladatleírások, további, részletesen kidolgozott, csoportmunkában végezhető feladatötletekkel együtt – akár egy érettségi tételre elég elemzéssel… A segédlet letölthető az előadás honlapjáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr537995509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása