7óra7

A Testhez – Irodalmi est a Déri Múzeumban

A Testhez – Irodalmi est a Déri Múzeumban

2014. 05. 21. | 7óra7

Borbély Szilárd: A Testhez című kötete Borbély Szilárd A Testhez című kötetében bonyolult kompozícióba rendezve sorakoznak, és kerülnek egymást értelmező viszonyba a magzatukat elvetető vagy elvesztő anyák dokumentált történeteiből, az Aranylegenda motívumaiból és holokauszttörténetekből alakított prózaversek, ezek a szokatlan formájú jelenkori legendák és ódák. Sajátos összefüggésrendszer bontakozik ki az egymás után rendezett szövegekből, mely azt sugallja, hogy a tömeges és intézményesített emberölés egyáltalán nem pusztán korábbi korok - valamilyen bűnös politikai rendszerhez vagy eszméhez kötődő - sajátossága, hanem folyamatosan zajlik a jelenben is, Magyarországon éppen úgy, mint az összes felvilágosult és művelt európai államban. Legföljebb nem tudunk róla, vagy nem veszünk róla tudomást.

A Csokonai Színház művészeinek tolmácsolásában a kortárs költészet eredendő távolságtartásával lejegyzett szövegek átélhető emberi tartalmakká válnak, szembesíteni képesek a hallgatóságot saját megélt traumáival, és még inkább kidomborítják a fenti gondolatot. Az est zavarba ejtő és felkavaró - az élet mindenkori védelme jegyében. Megtekintését csak felnőtt nézőknek ajánlják.

Amikor januárban zsúfolásig telt ház előtt először adták elő a műsort, azt remélték, lesz még alkalom, amikor megmutathatják a szerzőnek is. Borbély Szilárd másként akarta. Az ő emlékezetére hangzanak fel most újra az általa megformált szövegek.

A produkcióban színpadra lép Edelényi Vivien, Kubik Anna, Orosz Csenge, Ráckevei Anna, Szanyi Sarolta, Szűcs Kata és Vaszkó Bence.

Az est zenéjét Mizsei Zoltán szerezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr217995489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása