7óra7

Erotikus népmeséket mutat be idén a vajdasági Tanyaszínház

Erotikus népmeséket mutat be idén a vajdasági Tanyaszínház

2014. 06. 18. | 7óra7

A Pajzán históriák című előadás alapötletét Burány Béla Mé piros a gólya csőre? - Erotikus és obszcén népmesék a Délvidéken című kötete adta.

Burány Béla vajdasági orvos, néprajzkutató, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. A könyv leírásában az olvasható: tartalom szempontjából rendhagyó, mert „a magyar nép erotikus értelemben vett szerelmi világáról keveset tűrt meg mindmáig a nyomdafesték. Az ok, amiért ilyen néprajzi gyűjteményekkel mindmáig adós maradt a magyar nyelvű könyvnyomtatás, jórészben e mesék nyelve. A nép az erotikus értelmű és obszcén szavaktól sosem félt. Miért is tette volna?”

A csiklandós népmeséket Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház munkatársa állítja színpadra.

Az idén 36 éves társulat összetétele folyamatosan változik, a színészek a Vajdaság egész területéről, önkéntes alapon vesznek részt a munkában. Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói pedig kötelező gyakorlatukat töltik itt a nyáron.

A vándorszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is.

A Tanyaszínház július 17. és augusztus 7. között mutatja be a Pajzán históriákat 22 helyszínen, a hivatalos bemutatót pedig a nyári színház székhelyén, az észak-bácskai Kavillón tartják.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557995147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása