7óra7

Évadzáró a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban

Évadzáró a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban

2014. 06. 23. | 7óra7

Ráckevei Anna elmondta: a vendégjátékokkal együtt 355 előadást tartottak 93 ezer néző előtt, ami azt jelenti, hogy 12 ezerrel többen látogatták az előadásokat, mint egy évvel korábban.

Csokonai Nemzeti Színház Az évadban 13 bemutatót tartottak, 15 ezernél több bérletesük volt, egy előadás átlagos látogatottsága meghaladta a 81 százalékot - sorolta az évadot jellemző adatokat Ráckevei Anna.

A zenés darabok közül a Nabucco és a Légy jó mindhalálig míg a prózaiak esetében a Régimódi történet és a Hét randi bizonyult a legnépszerűbbnek.

Az igazgató utalt arra hogy két színházi találkozóra is meghívták a Csokonai szép szakmai sikert aratott Első szerelem című előadását. A Gemza Péter rendezte Beckett-darabot márciusban a MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) közönsége láthatta a Nemzeti Színházban, júliusban pedig a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztivál programjában szerepel.

Az idei Bartók Plusz Operafesztiválon hatalmas sikerrel mutatták be a színház két éve színpadra állított A halott város című operáját a világhírű amerikai tenor, Robert Dean Smith főszereplésével. A kritikák európai szintű eseményként értékelték az estét. Magyarország legrangosabb operafesztiváljának legfontosabb programjaiban a Csokonai Színház - kiemelten a kórus - nagy közönség- és szakmai sikert aratva vett részt. A hagyományosan meghirdetett operaverseny döntős darabjait is a színház kórusának tagjai adták elő - beszélt a fesztiválszereplésekről Ráckevei Anna.

Beszámolt arról is, hogy sikertörténet lett a Múzsák bérlet a Déri Múzeumban: az irodalmi estek hiánypótló eseményeknek bizonyultak, hisz színészeik szinte valamennyi alkalommal teltház előtt játszottak.

A Csokonai Színház munkatársai a vállalkozó kedvű nézőket minden hónap első vasárnapján beültették egy "időgépbe" és elröptették a 16. századi Londonba, hogy magyar feliratozással élvezhessék a Globe Színház előadásait. A Csokonai Színház így tisztelgett a 450 évvel ezelőtt született William Shakespeare emléke előtt. A két programsorozat folytatódik a következő évadban is - jelezte az igazgató.

Hozzátette: idén is megrendezték a Deszka Fesztivált, a kortárs magyar drámák seregszemléjét. Az előadásokat összesen 4220 néző látta, a fesztivál kilenc napja alatt színházuk 388 vendégművészt és műszaki szakembert fogadott.

Csokonai Nemzeti Színház

Az iskolákkal való szoros együttműködés is folytatódott: hétszáz, négy előadásra szóló szabadbérletet kaptak rászoruló és kiváló tanulmányi eredményű diákok - említette a színigazgató.

Ráckevei Anna közlése szerint a következő évad az ősbemutatók évada lesz: 12 bemutatót terveznek. Ízelítőként megemlítette, hogy az első premier szeptember 26-án az Istent a falra festeni című előadás lesz a Víg Kamarában. A darab szerzője és rendezője a színház színésze, Mészáros Tibor.

A nagyszínpad első bemutatója októberben a Kerényi Miklós Gábor rendezte Marica grófnő, a Budapesti Operettszínház és a Csokonai Színház közös produkciója. Ezzel párhuzamosan a Horváth Árpád Stúdiószínházban Katona Gábor mozgásszínházi előadást állít színpadra Csikóink címmel.

Novemberben játsszák először Lackfi János A dühös lovag című ifjúsági mesejátékát Fige Attila rendezésében, a 25 éve elhunyt Ratkó Józsefre pedig Segítsd a királyt! című drámájának a bemutatásával emlékeznek - mondta Ráckevei Anna.

A következő évadtól négy új taggal bővül a debreceni társulat: Sárközi-Nagy Ilona, Szakács Hajnalka, Pál Hunor és Papp István szerződött a teátrumhoz.

Az évadzáró társulati ülésen átadott díjak:

Komiszár János festőművész különdíja: Jóvér Csaba
A Debreceni Kőr Dáma Egyesület különdíja: Lehner Zalán gyerekszínész
Foto Art díj: Mercs János színművész
Horváth Árpád Alapítvány különdíja: Szűcs Kata színésznő
Thália Nyakkendő Vándordíj: Mercs János színművész
Ígéretes pályakezdő-díj: Szakács Hajnalka színésznő
Neményi Lili Vándorserleg: Gyülvészi Péter karigazgató
Rubányi Vilmos-díj: Rácz István magánénekes

Nívódíjat kapott Mészáros Tibor, Orbázi Zoltán, Szalma Noémi, Újhelyi Kinga és Varga Klári.

Kapcsolódó:

>>> Új játszóhellyel bővül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747995109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása