7óra7

Szabó Erika: „Csodálatosan megírt szerepek, rengeteg titokkal”

Szabó Erika: „Csodálatosan megírt szerepek, rengeteg titokkal”

2014. 07. 28. | 7óra7

A Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójában marosvásárhelyi színészek is játszanak, akik közül a női főszereplő, sajnos az egyetemi vizsgái miatt az utolsó pillanatban volt kénytelen visszamondani a szereplést, és a rendező Szabó Erikát kérte fel, hogy ugorjon be Erzsébet és Anna szerepébe, ugyanis ebben az előadásban egy színésznő játssza mindkét karaktert.

III. Richárd - Szabó Erika *Szabó Erika (SZE):* Előfordult már, hogy be kellett ugranom előadásba, de összesen két alkalommal, úgyhogy nincs nagy rutinom ebben. Lámpalázas alkat vagyok, de egy beugrásnál általában annyi a feladat, hogy nincs is idő izgulni, vagy ezen gondolkozni. A III. Richárdban most ráadásul két nagyon nagy szerepről van szó, amiket tényleg pár próba alatt kellett átvenni.

► Dolgoztál már ennyire természetes, szabad térben, ahol semmi nincs a megszokott színházi közegből?

*SZE:* Zsótér Sándor rendezett az osztályunknak az Egyetemen egy Hamlet előadást, ami hasonlóan ehhez, szinte teljesen üres térben játszódik. Szerepeltünk már ezzel a produkcióval többek között Gyulán, Pécsett és Oroszországban is, és minden alkalommal teljes más terekbe helyeztük el az előadást, ami mindig új energiákat adott hozzá. Itt Zsámbékon a Romtemplom környezete annyira izgalmas és sokszínű, nagyon jó benne dolgozni. Élvezem ezt a helyzetet, hogy a természetben vagyunk, és nem egy fekete falú próbateremben.

► Hamlet után III. Richárd – mennyire szereted Shakespeare-t? Nem vágynál inkább kortárs darabokra?

*SZE:* Ezek csodálatosan megírt szerepek, rengeteg titokkal. Nagy ajándék ilyen darabokkal dolgozni. Mivel most beugrásról van szó, inkább az bosszanthat, hogy még mennyi mindent lehetne belőle kiszedni, megfejteni, amit talán ilyen rövid idő alatt nem tudunk… De azért nagyon törekszünk rá Burák Ádám rendezővel. A Hamlet kapcsán tapasztaltam meg, hogy a Shakespeare szöveg 20-25 előadás után is tudott újat mondani. Még akkor is találtam olyat a sorok között, amire rácsodálkoztam, hogy mennyire pontos, és lényeges.

III. Richárd

► Erzsébet és Anna szerepét is te játszod a darabban, ami elég rendhagyó megoldás.

*SZE:* Mind a két szerep önmagában is nagy feladat, és ha csak az egyiket kellene eljátszani, akkor is lenne mit próbálni négy héten át. Két igazán erős női karakter, akik korban is nagyon különbözőek, ami végtelen izgalmas. Most abban a fázisban vagyok éppen, hogy nagyon pontosan próbálom értelmezni, megérteni a helyzetüket. Shakespeare-rel kapcsolatban nagyon friss élményem Zsótér Sándor útmutatása, hogy először tudjuk azt, hogy „mit”, ami majd kiadja a „hogyant”.

► Mi vár rád a III. Richárd premier után?

*SZE:* Szeptemberben lesz egy bemutatóm, amit már évad végén előkészítettünk. A Bárka Színházban dolgoztunk Yana Ross litván rendezőnővel a Gyilkos című kortárs darabon, ami kifejezetten izgalmas feladat volt. Ami közös abban az előadásban és a III. Richárdban, hogy mindkettőben központi téma az Isten-keresés, Isten létezésének a kérdése, így a kettő találkozik valahol bennem is.

>>> A Zsámbéki Színházi Bázis műsora a 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> III. Richárd – Premier Zsámbékon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887994915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása