7óra7

Leselkedők – Szputnyik bemutató a Jurányiban

Leselkedők – Szputnyik bemutató a Jurányiban

2014. 08. 05. | 7óra7

Házunk udvarára, lakógyűlésre érkezünk. Az egyetlen napirendi pont: a házat ellepő csótányok kiirtása. Úgy tűnik, nem mindennapi problémával állunk szemben, ugyanis a kártevők megállíthatatlanul szaporodnak otthonainkban. A jelenség okát mindenki tudni véli, a megoldást annál kevesebben.

Az ablakok mögött, az erkélyeken és a házfalakon megjelenő részletekből, valamint a szereplők egymásnak ellentmondó emlék-mozaikjaiból derül ki a nézőnek, azaz a lakóközösségnek, hogy vajon mi vagy ki okozhatta ezt a súlyos problémát. Nincs könnyű dolgunk: a látszat mindig álvalóság, az emlékek csalnak, a mesélők pedig manipulálnak. Mindenki tud valamit, amit a többiek nem. Mindenki szemtanúvá, kukkolóvá válik. Az események észrevétlenül durvulnak el. A beavatkozás pedig lehetetlen – vagy mégsem?

Illékony játék a néző biztosnak hitt pozíciójával. Zenés, vizuális alapú színházi előadás, amelyben közösen keressük a választ: hol az igazság a kollektív bűnösség és a felelősség teljes elhárítása között? – áll az előadás szinopszisában.

A Leselkedőkben színpadra lép Bach Kata, Hajduk Károly, Jankovics Péter, Kárpáti Pál, Király Dániel, Kurta Niké, Pető Kata, Rainer-Micsinyei Nóra és Szabó Zoltán.

„A STEREO Akt előadásai nagyon különbözőek, gyakran dolgozom új emberekkel, de arra még nem volt példa, hogy egy teljes, már összeszokott társulattal legyen dolgom. Ez különösen izgalmas számomra. Emellett a nyitottságuk, dinamizmusuk, munkatempójuk és az állandó fejlődésre való igényük által nagyon sokféle tapasztalattal bírnak, sokféle dolgot, sokféle módszerrel hoztak már létre, ezért úgy érzem, jó lesz a közös munka és én is sokat tanulhatok majd tőlük.

Boross Martin

Az első felvetésem az volt, hogy csináljunk a nézőkből kukkolókat, a Jurányira pedig tekintsünk úgy, mint egy lakóházra, amelynek az udvaráról távcsővel szemléljük az ablakok mögött zajló eseményeket. Később a kreatív csapattal továbbfejlesztettük az alapszituációt, ami szerint egy lakógyűlésen veszünk részt, és a szomszédság egy csótányinvázió ellen próbál küzdeni. A megoldás helyett azonban felelősöket keresnek. Arra használják az alkalmat, hogy félelmeiket, gyanakvásukat, nem tetszésüket, bűntudatukat rávetítsék egymásra. Ezt annyira meggyőzően csinálják, hogy már-már el lehet hinni, hogy az emberi gonoszság miatt szaporodnak a csótányok.

A darab egy lakóközösségen keresztül próbál rámutatni egy társadalmi jelenségre. Egy olyan problémát mutatunk fel, amiben azt látjuk, hogy egy minden nap együtt élő közösség hogyan kezeli a problémáit. Kiderül, hogy egy ilyen közösség általában nem tud szembenézni a felelősségével, cselekvőképtelen.

Célunk, hogy a nyári előadássorozat után valamilyen formában később is felforgassuk a Jurányit, de szeretnénk más, akár külföldi helyszínre is adaptálhatóvá tenni a produkciót” – Boross Martin rendező a Leselkedőkről.

A produkció a bemutató után augusztusban további két alkalommal látható a Jurányi-kertben: augusztus 22-én, pénteken és augusztus 23-án, szombaton este fél 9 órai kezdettel.

***

*Szputnyik évadzáró*

Az évadzárón, amit a Jurányi Inkubátorházban tartottak, készítettek egy összefoglalót is a Szputnyik tavalyi évadáról, amiben megszólalnak a színészek, az alkotók és a munkatársak, elmondják, mennyit dolgoztak, mennyit utaztak, milyen volt a munka egy-egy helyszínen a rendezővel és kollégákkal.

Szputnyik 2013 / 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97994953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása