7óra7

Átadták az Operaház új értékesítési centrumát

Átadták az Operaház új értékesítési centrumát

2014. 08. 26. | 7óra7

Ókovács Szilveszter főigazgató a megnyitón elmondta: a két színházban évadonként mintegy félmillió látogató fordul meg, az Operaház 88 százalékos, az Erkel 75 százalékos kihasználtsággal működött az elmúlt szezonban.

"Az értékesítési centrum elkészültével kellemesebb környezetben történhet a jegyvásárlás, és talán pénzben is mérhető módon tud javulni az értékesítés" - tette hozzá.

Az Operaház új értékesítési centruma a Hajós utcában

A jegyárak az elmúlt 12-13 évben megnégyszereződtek az Operaházban, ezért további áremelés már nem indokolt - tette hozzá. Az intézmény az elmúlt szezonban 1,7 milliárd forint árbevételt ért el, ezt egészíti ki az állami támogatás.

Ókovács Szilveszter szerint az állami támogatás arra elég, hogy a közalkalmazottak bérét és járulékait kifizessék, minden egyéb kiadást - beleértve a közüzemi díjakat, a díszleteket, jelmezeket, kellékeket, honoráriumokat és marketingkiadásokat - saját bevételből kell fedezniük.

A főigazgató arról is beszélt, hogy amennyiben a kormány úgy dönt, hogy az Operaház felújítása és műszaki fejlesztése 2015 nyarán elkezdődhet, az a tervek szerint 3 évig tart majd. Az utoljára 30 éve felújított intézményben végzett munkálatokat úgy időzítenék, hogy az évadokban végig zavartalanul folyhassanak az előadások.

Ókovács Szilveszter az MTI kérdésére kitért arra is, hogy eközben fontos elkészülnie az Operaház munkáját (gyártás, raktárak, próbafolyamatok, képző- és gyakorlóhelyek) támogató bázisnak is, amely ma már minden nagy operai intézmény számára nélkülözhetetlen. Az összes munkálat költsége 2018-ig mintegy nettó 25 milliárd forint, ezt évek alatt változó ütemben tudná az Operaház felhasználni, az intézmény az Erkel-beruházáshoz hasonlóan maga szervezné, tervezné és irányítaná az építkezéseket.

A főigazgató szerint lényeges érv a fejlesztés mellett, hogy az Operaház teljesítményét, repertoárját, létszámát, előadásszámát és látogatottságát tekintve az Erkel Színház újranyitása óta a világ egyik legnagyobb operaintézménye, működése komoly mennyiségű turistát vonz, így sok vendégéjszakát és egyéb költést, tehát - az országimázs szolgálatán kívül - jelentős állami bevételt is generál.

Ókovács Szilveszter főigazgató felvágja az operajegy formájú tortát

Az Erkel Színház és az Operaház eddigi jegypénztárai az új értékesítési centrum megnyitása után is változatlan helyen működnek tovább. A most új helyre költözött szervezési osztály eddigi helyén, az Operaház falai között jövő év elején az épülethez méltó operaüzlet és kávézó nyílhat, utóbbi a tervek szerint a Faust Bálra, 2015. február 14-re nyithatja meg kapuit.

A hamarosan kezdődő új évadra nagy érdeklődés mutatkozott: június 30-ig a korábbi éveknél tíz százalékkal több, mintegy 24 ezer bérletet sikerült eladni. Már szezonnyitás előtt is több ingyenes programmal készül a dalszínház: szeptember 6-án Donizetti A Csengő című vígoperáját és Menotti A telefon című darabját is bemutatják, este pedig nagyszabású operagálát rendeznek a rendszerváltás és a határok megnyitása 25. évfordulója alkalmából. Másnap, szeptember 7-én a KFT ad koncertet Bál az Operában 30 címmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927994775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása