7óra7

Kaisers TV, Ungarn – Pintér Béla darabjával indítja az évadot a szentgyörgyi színház

Kaisers TV, Ungarn – Pintér Béla darabjával indítja az évadot a szentgyörgyi színház

2014. 08. 27. | 7óra7

A darabot Porogi Dorka, fiatal rendezőnő állítja színre, annak a sorozatnak a részeként, amely fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget a sepsiszentgyörgyi bemutatkozásra. Bár a Kaisers TV, Ungarn az elmúlt évad utolsó bemutatójaként készült, most láthatja először a nagyközönség.

Kaisers TV, Ungarn

A Kaisers TV, Ungarn 2011-ben íródott, Markó Róbert színházkritikus szerint: „torokszorítóan vicces, kérdve kifejtő tanulmány a hazaszeretetről.” A történet képzeletbeli főhőse Baráznay Ignácz, a Szabadságharc mártírja, akit a nemzet a „sukorói oroszlánként” emleget. Tisztázatlan halála után negyven évvel leánya, Amália, egy különös transzcendens utazás során visszakerül 1848-ba, s az ott, akkor már működő császári televíziónál, a Kaisers TV-nél kap állást. Lassan kiderül számára, hogy apja korántsem volt olyan eszményi hős, mint ahogy a nemzet emlékezetében élt, vagy ahogy ő azt képzelte.

Kaisers TV, Ungarn

Porogi Dorka budapesti rendező, aki a bölcsészkar után második egyetemként végezte el a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői szakát 2012-ben, azóta rendezett már Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Kecskeméten. Az egyetemi vizsgaelőadását ugyancsak Pintér Béla-darabból, a Parasztoperából készítette. A Kaisers TV, Ungarn egyik első próbáján így nyilatkozott: „Az előadást elsősorban azoknak ajánlom, akik nevetni szeretnének, és van némi öniróniájuk.”

Az előadás dramaturgja a kortárs magyar líra egyik legjelentősebb, Kossuth-díjas művésze, Kovács András Ferenc.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667994771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása