7óra7

Tíz bemutató Budaörsön

Tíz bemutató Budaörsön

2014. 08. 28. | 7óra7

„A mögöttünk álló évad izgalmas, változatos, nagyon sokfelé tapogatózó és különböző korosztályú, ízlésű, hátterű nézőt megszólító műsorrendet tartalmazott” – fogalmazott Frigyesi András igazgató tavasszal, az évadzáró társulati ülésen Budaörsön.

„A következő évadnak az összeállításánál is ez volt a fő szempont, a sokszínűséget tovább növelni, természetesen azzal a határozott szándékkal, hogy minőségileg magas színvonalon működő színházat, színházi profilt alakítsunk tovább” – tette hozzá Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető.

Budaörsi Latinovits Színház

Az évad a már hagyománynak számító Budaörsi Színházi Napokkal indul szeptember 20-án, amelyen az országban máshol nagy sikerrel bemutatott előadásokkal ajándékozza meg nézőit a színház. Az egyhetes fesztiválon látható lesz többek között a kecskeméti Hosszú út az éjszakába (rendező: Zsótér Sándor), Beckett Utolsó tekercs című műve Lukáts Andor előadásában, Babarczy László rendezésében, az Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád közös produkciója, az Igenis, miniszterelnök úr! a Parti Nagy Lajos írásaiból összeállított Nádgarnitúra című előadás, valamint Pintér Béla és Társulata Parasztoperája Külön produkcióra készül a színház a Magyar Dráma Napja alkalmából: elfeledett magyar drámák részleteinek felélesztését Kuriózum címmel veszi műsorára.

Ármány és szerelem olvasópróba

Az első premier Friedrich Schiller Ármány és szerelem című klasszikusa lesz Sopsits Árpád rendezésében október 10-én. A főbb szerepekben feltűnik többek között Trokán Péter, Ilyés Róbert, Szalay Marianna, Bán Bálint és Zsigmond Emőke.

Ezt követi a mindenkit – nullától százéves korig – megszólító, elsősorban családi musicalként aposztrofálható Legyetek jók, ha tudtok! című produkció, mely a klasszikus film színpadi feldolgozása. Czeizel Gábor állítja színpadra október végén Kardos Róbert főszereplésével, az előadás koprodukcióban jön létre a Múzsák Társulat és a Budaörsi Latinovits Színház között.

Legyetek jók, ha tudtok! olvasópróba – Szegezdi Róbert, Kardos Róbert

A színház fontos tevékenysége a színházi nevelési program, melynek különböző formái már megjelentek az elmúlt évadban is. Elengedhetetlennek tartják, hogy hangsúlyosan gondoljanak Budaörsön is a fiatalokra, és ne csak a kisgyerekekre, hanem egészen pontosan a kamaszkorúakra. Ennek Magyarországon egy nagyon gazdag és izgalmas tradíciója van, tehát a minőségi, problémaközpontú, korosztályos kérdéseket megcélzó színházi és tantermi előadásoknak és az ezeket feldolgozó drámapedagógiai foglalkozásoknak. Az elmúlt évadban hat ilyen produkciót látott vendégül a Latinovits az Ifjúsági Klubban, és budaörsi iskolákba is szerveztek előadásokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel döntött úgy a színház vezetése, hogy most egy új nagy lépést tesz ezen az úton: saját ilyen jellegű programot hoz létre, a Nézőművészeti Kft. társulattal közösen. Ez lesz a Kézmosás fontosságáról című tantermi előadás, amelyet Scherer Péter állít színpadra Molnár Gusztáv és Katona László szereplésével, novemberi bemutatóval.

Ezt követően szintén egy újdonsággal jelentkeznek: az első olyan produkcióval a színház történetében, ami stúdió előadásként készül. Egy olyan teret alakítanak ki, ahol a nézők és a játszók is a színpadon foglalnak helyet. Egy kimondottan szűk, klausztrofóbikus bemutatót láthat majd a közönség Harold Pinter Hazatérés című drámájából. Többek között Lukáts Andor, Ilyés Róbert, Szalay Marianna, Dióssi Gábor és Nagy Dániel Viktor lesznek láthatóak benne, Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében.

A kisebbekre is gondolván nagyszabású, nagyszínpadi mesejáték kerül a Latinovits színpadára december elején, ez pedig Michael Ende Momo című meséjének adaptációja Laboda Kornél és Faragó Zsuzsa tollából, az előadás rendezője Bereczki Csilla.

Az évad második fele Frigyesi András igazgató rendezésével kezdődik, Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című XX. századi klasszikusát állítja színpadra. Ennek a darabnak volt egy feledhetetlen, negyven évig futó előadása, melyben Sinkovits Imre és Tolnay Klári alakították az idősödő Berliozt és Estellát. Ebben a produkcióban Budaörsön Almási Évát és Mécs Károlyt kérték fel e két nagy karakter megformálására.

Februárban szintén a gyerekekre, ezúttal a legkisebbekre irányul a figyelem, és egyben egy új színpadi forma kap helyet a repertoárban: a bábszínház. Török Sándor Kököjszi és Bobojsza című meséjét három színész és sok báb jeleníti meg Halasi Dániel rendezésében, a helyszíne a budaörsi Városi Ifjúsági Klub lesz.

Márciusban Agatha Christie Egérfogó című, humorban bővelkedő krimijét láthatja a közönség Lukáts Andor rendezésében.

Az évad utolsó, a színházteremben tartandó bemutatója pedig Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című epikus színműve lesz, melyet Forgács Péter állít színpadra.

De tavasszal jövőre sem áll meg az évad, hiszen fergeteges nyári szabadtéri produkció szerepel a tervben: a La Mancha lovagja című musical, Frigyesi András rendezésében, a budaörsi Városháza mellett található szabadtéri színpadon.

Az évad során folytatódnak a tavaly elindított előadássorozatok is a színháztermen kívüli helyszíneken (Adler Kávéház, Városi Ifjúsági Klub, Szertár), a régi nagy magyar színészegyéniségekre emlékező Szellemidézés és az újdonságokat kereső Felolvasószínház. Új színként jelenik meg az Opera-beavató sorozat.

Az első évadban hét bemutatót tartott a színház, ezek közül a következők maradnak műsoron: A kaktusz virága az R&L avagy a Mágusok Birodalma című ifjúsági produkció, a Játék az életrajzzal a Képzelt beteg a Fiú, leány valamint az idei nyári produkció, a 100 év Orfeum amely októbertől beköltözik a színházterembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr917994759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása