7óra7

Konferencia: felértékelődött a színházi marketing

Konferencia: felértékelődött a színházi marketing

2014. 09. 08. | 7óra7

"Minél kevesebb a pénz, annál többet kell marketingre fordítani" - fogalmazott Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke, kiemelve a minél hatékonyabb költés fontosságát.

Vasvári Csaba, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a színház az a terület, amely nagyon sokat tanul másoktól, és amelytől szintén rengeteget lehet tanulni.

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója azt emelte ki, a teátrumok egyre kreatívabb eszközökkel próbálnak mind közelebb jutni közönségükhöz; ennek egyik eszköze a nyílt napok rendszere.

"A kultúra pénzbe kerül, de a kulturálatlanság sokkal többe", idézte Maria Fekter korábbi osztrák pénzügyminisztert a Színházat vegyenek címmel megrendezett tanácskozáson Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, előadásában végig a hagyományos és a kulturális marketing feladatait állítva szembe.

Utóbbiban nem maga az előadás az elsődleges termék, hanem az intézmény iránti bizalom, amely nélkül nemhogy bérletet, de még jegyet sem igen vált a közönség, miközben itt a megtérülést a közönség abban mérheti, "ha a művészi élmény megérinti, és ennek hatására jobb ember lesz", jegyezte meg.

Mint mondta, közvetlenül nehéz kimutatni a kultúra gazdaságélénkítő hatását, de évtizedek óta ismert ez az összefüggés, miközben Európában, ezen belül Magyarországon is jelentősen csökken a kultúra iránti fizetőképes kereslet, és az ez irányú fogyasztást elsősorban a televízió és a rádió szolgálja ki.

Egy kutatás adatait idézve elmondta, 2008 és 2013 között negyedével, 54 százalékra nőtt azon honfitársaink aránya, akik távol maradnak mindenféle kulturális eseménytől, miközben az aktív kultúrafogyasztók hat százalékos tábora "már elitnek sem nevezhető, mert annyira kis arány".

A kulturális költésekért nem egymással kell versengeniük az intézményeknek, hiszen "a torta nem egységnyi", új vevőket bevonzva jelentősen lehet növelni az erre fordított pénzeket, mondta Turkovics Monika, a Magyar Állami Operaház marketing és kommunikációs igazgatója, bemutatva az utóbbi három esztendőben végzett munkájukat.

A tanácskozást a négynapos Színészünnep keretében rendezték meg, amelynek záróakkordja este a Kaszás Attila-díj átadása lesz.

Kapcsolódó:

>>> Idén Győrben rendezik a Színészünnepet

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr347994663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása