7óra7

Hobo 70 – Születésnapi programsorozat a Nemzeti Színházban

Hobo 70 – Születésnapi programsorozat a Nemzeti Színházban

2014. 09. 26. | 7óra7

Földes László Hobo, aki 46 éve van a pályán, elmondta, hogy az Úton lenni a boldogság címmel meghirdetett életműsorozat október 19-én kezdődik a Vissza a gyökerekhez című esttel.

Földes László Hobo Kossuth-díjas előadóművész A hét előadás között három olyan is lesz - a Vissza a gyökerekhez, a Szimpátia az ördöggel és a Kopaszkutya című est -, amelynek dalai annak idején nem kerülhettek lemezre, vagy ha igen, akkor is "súlyos sérülések érték". A többi alkalom egy-egy lemezhez - a Középeurópai Hobo Blues, az Oly sokáig voltunk lenn, illetve a Vadászat című albumhoz - kötődik.

Decemberben a Requiem a bluesért című duplalemez bemutatóját is a Nemzetiben tartják a sorozat keretében. "A szó zenei értelmében ez az első igazi blues lemez, amelyet életemben csináltam. Ezen csak blues-ok vannak" - mondta, hozzátéve, hogy a lemez két részből áll az egyik a Blues útja, a másik pedig maga a Requiem a bluesért. "Eddig megpróbáltam a színházat beépíteni a zenébe és nem fordítva" - mondta Földes László, hozzátéve, hogy a lemezbemutató koncerten azonban keretjátékot, színházi elemeket is felhasznál majd.

Ugyanezzel a címmel 20 interjúból álló kötet is megjelenik, amely a rockzene és a blues magyarországi helyzetével foglalkozik. A közönség előtt készült interjúkat tartalmazó könyvről Jász Attila költő, kritikus, esszéista elmondta: közös kötetük két kapolcsi nyár - 2013 és 2014 - beszélgetéseiből született, és az Új Forrás kiadónál jelenik meg.

Hobo születésnapján, február 13-án A vén gazember áriája címmel tart koncertet, amelyre a bérlettulajdonosok elővásárlási lehetőséget kapnak. A zenész elmondta: önironikus előadásra törekszik. A tervek szerint a koncertet vidékre, elsősorban színházakba is elviszik, a záróelőadást szabadtéren tartják májusban Budapesten. Ezt követően a nyáron a határon túl is tervez fellépést.

Az év végén az interneten Úton lenni a boldogság címmel Hobo-archívum nyílik, amelynek feltöltése már folyik. Összegyűjtik az általa játszott zenéket és írásait: dalszövegeket, fordításokat, színdarabokat, novellákat, könyveket. Klippek, filmek, az előadóestek felvételei is helyet kapnak a gyűjteményben.

A. Szabó Magda stratégiai igazgató, Földes László Hobo Kossuth-díjas előadóművész és Jász Attila költő, kritikus, esszéista

"Börtönökben, templomokban, kocsmákban és iskolákban is játszom, nemcsak a Nemzeti Színházban" - mondta, hozzátéve, hogy sok helyről kapott visszajelzést, hogy használják és tanítják műveit. Ezért a gyűjtemény anyagából az oktatásban hasznosítható könyvet és pendrive-ot is készítettek.

A Nemzeti Színház igazgatójával közös munkáról szólva Földes László Hobo felidézte, hogy Vidnyánszky Attila eddig legalább tíz estet, monodrámát és színdarabot rendezett számára, és újabb munkára is készülnek: Hobo hetvenkedései címmel egy opera buffát mutatnak be a jövő év elején.

Kiemelte: egyedülálló, hogy a Nemzeti Színház az előadóesteken túl blues-koncerteket is befogadott. Mint mondta, jól érzi magát a Nemzetiben, senki nem szól bele a munkájába, szabadon dolgozhat, megvalósíthatja ötleteit.

Hozzátette: nagyon sok mindent tervez az idei évadban, ha ennek a felét meg tudják valósítani, az már nagyon jó eredmény lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr137994507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása